Ion Popescu, liderul „Meridian”: Industria extractivă poate „hrăni” întreaga industrie și să relanseze economia

25 iulie 2013 09:292 comments

rosiaEconomia românească poate fi relansată pornind de la dezvoltarea industriei extractive, deoarece România are resurse naturale cum puține țări au, consideră președintele Confederației Naționale Sindicale „Meridian” (CNSM), Ion Popescu. Acesta a explicat zilele trecute, în cadrul unei întâlniri dedicate dialogului social și desfășurate la Iași, că rolul jucat de proiecte precum investiția minieră de la Roșia Montană sau gazele de șist este unul de maximă importanță pentru relansarea economică, arată jurnaliștii de la Ziarul de Iași..
„Înainte de 1989, România extrăgea anual 22 milioane tone de minereuri. Întreaga Europă extrage acum 30 milioane tone, dintr-un necesar de 177 milioane tone, deci potenţialul nostru este enorm. Totuşi, abia dacă mai extragem un milion de tone de minereuri, inclusiv cărbune. Practic, extragem cu roaba. Industria extractivă poate «hrăni» întreaga industrie cu resurse proprii. Aceasta, la rândul ei, relansează economia“, a spus Popescu, citat de Ziarul de Iași.
Astfel, exploatarea tuturor resurselor de care dispune România ar trebui să fie prioritară, consideră liderul confederației „Meridian”, totdată membru al Grupului de experți ai Comisiei Europene privind asigurarea cu materii prime. „Fără minerit, nu avem nimic. Pe noi ne bucură faptul că în sfârşit, Guvernul şi-a adus aminte de proiectul Roşia Montană. Ştiam foarte bine că Roşia Montană este un pilon de dezvoltare a României şi în sfârşit Ponta a ajuns la aceeaşi concluzie. Aurul de la Roşia Montană şi gazele de şist din Vaslui, de exemplu sunt capabile să susţină dezvoltarea economică a unui judeţ sau a unei întregi regiuni“, a spus Popescu. În cazul Roşiei Montane, Popescu a apreciat că dezvoltarea zonei va continua și după epuizarea aurului din zăcământ. „În urma unui astfel de proiect rămâne infrastructura construită. Rămân căile de transport refăcute. Rămân industriile şi activităţile conexe“, a mai arătat acesta, conform sursei amintite.
Ion Popescu s-a aflat la Iași la o întâlnire dedicată dialogului social în contextul procesului de regionalizare. Printre temele abordate s-au numărat şi dezvoltarea industrială, cea a agriculturii, a transportului şi a infrastructurii sociale. „Noi acum culegem informaţiile din teritoriu, tragem concluziile şi le înaintăm Guvernului. Ştim deja că accentul trebuie pus pe gestionarea resurselor de care dispunem, nu pe importuri. Investiţiile sunt absolut necesare, indiferent dacă sunt private sau de stat. Fără industrie nu ajungem nicăieri. Fără agricultură, la fel. Avem nevoie de o reindustrializare şi de valorificarea la maxim a resurselor noastre“, a concluzionat liderul CNSM, citat de Ziarul de Iași.

Tags:

2 Comments

  • de acord, mineritul este o industrie de viitor pentru tara noastra, acum ar fi cazul sa fie si relansata aceasta industrie!

  • e pacat ca se tot amana de atatia ani repornirea mineritului, pornirea proiectului de la Rosia Montana… motii cer de ani de zile acest lucru, insa autoritatile i-au ignorat mereu… acum ar fi cazul sa isi plece urechea catre oameni, sa porneasca acest proiect, ca zona sa se dezvolte din nou si sa prospere

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com