Istorie vie la Apulum: Lupte între daci și romani, demonstrații de lupte și asedii de cetăți

29 iunie 2013 21:096 comments

DSC09046

Sâmbătă cei care au venit în Cetatea Alba Iuliei, vechiul Apulum, au avut ocazia de a asista la o lecție de istorie pe viu în cea de a doua zi a primei ediții a Festivalului Roman Apulum. Pentru câteva ore șanțul din fața Porții a III-a a devenit scena unor lupte între galdiatori, câmp de lupte pentru daci și romani și teatru pentru nimfe. La spectacol au participat câteva sute de persoane care se pot lăuda că au asistat la o lecție de istorie pe viu cu explicații din partea istoricilor pentru a cunoaște exact contextul istoric al primelor secole de după Hristos
Cei prezenți au intrat repede în atmosfera acelor vremuri și au intrat repede în joc, participând la „destinul” luptătorilor prin verdicte latinești de viață („mito”) sau de moarte („iugula”) și „pugnate”, semnalul de începere a luptelor.
Legiunile romane le-au prezentat câteva comenzi pe care le efectua soldații romani. Spectatorii au putut vedea cum se realiza formația de luptă „testudo” („țestoasa” romană), schimb de linii sau atacuri.
Spectacolu a continuat cu o luptă între Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii de Fier ai Apoulonului. Mai précis cei prezenți au putut asista la o simulare de atac a unei cetăți dacice. Finalul luptei a rămas indecis după ce pe rând romanii iar mai apoi dacii se părea că vor câștiga. Din această simulare nu au lipsit bineînțeles scene cu soldați pierduți în luptă, cu rezistențe neașteptate. Lupt, pentru cei curioși va continua și duminică când pe de o parte se vor alinia Legiunea V Macedonica, Legiunea XIII Gemina și Cohors III Campestris, iar de cealaltă Lupii de Fier ai Apoulonului, Dacii Liberi din Porolissum, precum și aliații lor sarmați.
Un moment aparte al demonstrației a fost când în urma „uciderii” unuia dintre soldații romani din Legiunea a XIII-a Gemina, centurionul a recrutat un nou membru, din rândul publicului. Este vorba despre un tânăr de 17 ani dinn Alba Iulia, pe nume Alexandru, care a participat sâmbătă la primul antrenament cu armata romană. Potrivit tradiției, acesta urmează să treacă printr-o perioadă de test de șase luni, înainte de a participa la prima „luptă.”
DSC08858

DSC08881

DSC08904

DSC08912

DSC08931

DSC08992

DSC08995

DSC09008

DSC09046

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com