Joi şi vineri cod galben de caniculă pentru Alba

7 august 2013 10:411 comment

cod-portocaliuAdministraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de COD GALBEN ŞI COD PORTOCALIU pentru mai multe judeţe din ţară. Valul de căldură va persista până la sfârşitul săptămânii, iar în zilele de joi şi vineri temperaturile pot atinge chiar şi 40 de grade Celsius. Printre judeţele vizate de codul galben de caniculă se numără şi Alba.
Joi 8 august şi vineri 9 august vremea va fi călduroasă în toată ţara. În Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea vestică a Munteniei va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăşi 36…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. În judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi va fi cod portocaliu de caniculă. Aceasta se va intensifica, maximele termice se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Recomandările medicilor în perioadele de caniculă

Medicii recomandă populaţiei, în perioadele caniculare, să evite pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00.
În această perioadă de caniculă este indicat să se consume zilnic un litru şi jumătate – doi litri de apă, fără să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute. De asemenea, medicii recomandă consumul în fiecare zi a cât mai multor fructe şi legume proaspete – pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii -, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar cu apă.
Trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este recomandat să se evite băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină cum sunt cafea, ceai, cola sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase -, deoarece acestea sunt diuretice. În cazul în care este necesară expunerea la soare în orele amiezii, trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Nu este recomandat să se facă sport, grădinărit, în această perioadă.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com