Jurnal de Europa în Regiunea Centru: triplă semnificație-9 MAI – O ZI SPECIALĂ PENTRU ROMÂNII DIN EUROPA

8 mai 2013 14:090 comments

Simion Cretu 358

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori. Datorită semnificațiilor acestei zilei, toți cetățenii din Regiunea Centru sunt invitați să aprecieze relevanța acestei date atât la nivel regional, cât și la nivel european. ADR Centru și Uniunea Europeană dedică ziua de 9 mai 2013 sărbătoririi cetățeanului și a drepturilor sale. Pe parcursul acestui an, Uniunea Europeană și ADR Centru susțin, printr-o serie de evenimente și conferințe regionale, dialogul dintre toate nivelurile de guvernare, societatea civilă și mediul de afaceri, pentru a dezbate drepturile fiecărui cetățean și pentru a construi o viziune despre cum ar trebui să fie UE în 2020.
Independența României ca stat, finalizarea celui de-al doilea război mondial și ziua ce a marcat începutul constituirii Uniunii Europene au influențat pozitiv drumul României pe parcursul ultimilor 150 ani. În 9 mai 1877, România şi-a proclamat independenţa ca stat şi decide să-şi hotărască singură destinul rupând orice legătură de vasalitate cu Imperiul Otoman. Un alt eveniment major care a influenţat viitorul României şi al românilor a avut loc în aceeaşi dată, în 1945, când, după 6 ani de război mondial, Germania nazistă îşi anunţă capitularea, ziua fiind proclamată ca Zi a Victoriei. Data de 9 Mai 1950 va rămâne un reper în istoria mondială ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna faţa bătrânului continent, ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice şi să facă faţă puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni care să sprijine dezvoltarea economică, socială şi culturală a membrilor săi.
Pentru a promova implicarea civică, dialogul și interculturalitatea, ADR Centru, alături de parteneri județeni și  cu sprijinul Uniunii Europene au demarat un proiect ce marchează implicarea în revendicarea drepturilor cetățenești și conceptul Uniunii Europene privind sprijinul comunitar. Prin derularea proiectului ”Societate românească – societate europeană”, ADR Centru alături de ceilalți partenerii din proiect, au încercat și în acest an să transmită și să implice elevii din liceele din județul Alba, în procesul de conștientizare al apartenenței României la sistemul de valori al Uniunii Europene și în procesul de cunoaștere a drepturilor lor în calitate de cetățeni europeni. Cel puțin 20 de lucrări participă la un concurs, în care cele mai bune vor fi premiate de către partenerii acestui proiect demarat în luna martie a acestui an.  Premierea va avea loc în cadrul Târgului de Carte Alba Transilvania, duminică 12 mai la Alba Mall.
\”UE doreşte să vă facă cunoscute drepturile pe care le aveţi în calitate de cetăţean european, astfel încât să le puteţi valorifica la maxim în viaţa dumneavoastră cotidiană. Pentru o avea o Uniune Europeană democratică, implicarea publicului general în dezbaterile ce stau la baza elaborării viitoarelor directive europene este esențială. În ultimii ani, atât la nivel local, regional, dar și european, ne-am confruntat toți cu diverse provocări de ordin financiar și social. Aceste fapte au demonstrat mai mult ca niciodată, că este necesar să responsabilizăm locuitorii Regiunii Centru în calitate de cetățeni europeni și să contribuim la consolidarea dimensiunii civice a Uniunii. Implicarea fiecărui cetăţean european la nivelul comunităţii şi societăţii de care aparţine, pe plan local, regional, naţional sau european, este esenţială pentru menţinerea unei vieţi democratice solide şi pentru viitorul UE”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.
Pentru orice întrebare referitoare la politicile şi structurile europene, legislaţia europeană, drepturile fiecărui cetăţean, iniţiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finanțări sau de a studia în Uniune, sau orice alt tip de informaţie legat de activitatea Uniunii Europene reprezentanții ADR Centru pot fi contactaţi la tel 0358/403121, puteți transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com