LA UNIVERSITATEA ALBA IULIA -Ambasadorul Canadei, conferinţă despre responsabilitatea socială a corporaţiilor

7 martie 2013 15:540 comments

conferinta

Joi, 7 martie 2013, ambasadorul Canadei, E.S. Philippe Beaulne, a fost oaspetele Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, unde a susţinut conferinţa „Responsabilitatea socială corporatistă în domeniul exploatării resurselor naturale şi asigurarea dezvoltării durabile în domeniul exploatării resurselor naturale”.

La conferinţă au asistat rectorul universităţii albaiuliene Daniel Breaz, ÎPS Irineu – arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, prof. Moise Achim – fostul rector al universităţii, Sorin Bumb – administrator public al judeţului Alba, numeroşi universitari şi studenţi.

Din conferinţa E.S. Philippe Beaulne spicuim câteva idei: „Companiile miniere şi de exploatare cu sediul în Canada reunesc 43% din investiţiile globale în acest sector.

În anul 2008 peste 75% din companiile de explorare şi minerit aveau sediul social în Canada. Aceste 1.293 de companii aveau investiţii în aproximativ 7.800 de proprietăţi situate în Canada şi în peste 100 de ţări.

Companiile extractive îşi caută în mod din ce în ce mai susţinut resursele în ţările în curs de dezvoltare. (…)

Canada este una dintre cele mai reprezentative ţări în domeniul minier la nivel mondial, producând un număr de peste 60 de minerale şi metale. La începutul anului 2005, erau operaţionale în Canada peste 200 de exploatări miniere (feroase, neferoase şi de cărbune), peste 300 de cariere de piatră şi nisip şi peste 50 de turnătorii, rafinării şi oţelării.

Cele mai importante 5 minerale la nivelul estimărilor din 2005 privind producţia minieră în Canada erau nichel (3,3 miliarde dolari canadieni), potasă (2,8 miliarde dolari canadieni), cupru (2,5 miliarde dolari canadieni), aur (2 miliarde dolari canadieni şi diamante (1,7 miliarde dolari canadieni).(…)

Deşi studiile de impact asupra mediului sunt de obicei efectuate în fazele avansate ale exploatării, companiile sunt încurajate să prepare studii preliminare privind impactul asupra mediului încă din perioada prospecţiunilor. Acestea vizează studii privind tipurile de sol şi vegetaţie, privind tipul de habitat natural şi apă. Aceste studii pot include colectarea eşantioanelor de apă pentru testare sau contactul cu „bătrânii locului” pentru identificarea cutumelor culturale locale ce trebuie respectate. Datele adunate prin acest demers furnizează un punct de referinţă în evaluarea impactului unui proiect în decursul timpului şi – în cazul în care un proiect de explorare avansează – informaţiile adunate pot fi incluse în rapoartele de evaluare privind mediul.

Ce implică dezvoltarea unei mine?

1.Colectarea a cât mai multe informaţii/ date tehnice, socio-economice şi de mediu pentru a îmbogăţi nivelul de cunoaştere de către companie cu privire la resurse. Acest demers implică mai multe prevalări de eşantioane, mai multe excavări şi mai multe teste de sol. 2.Elaborarea planului minei şi a infrastructurii. 3.Consultări între guvern şi companiile miniere pentru a asigura conformitatea cu cerinţele legislative. Companiile miniere se consultă şi cu comunităţile locale pentru a se asigura că nevoile acestora sunt respectate. 4.Evaluarea impactului financiar, socio-economic şi de mediu. 5.Obţinerea permiselor şi autorizaţiilor. 6.Evaluarea finală a proiectului este efectuată şi se adoptă decizia privind producţia. 7.Se construiesc mina şi anexele acesteia pentru a pregăti startul operaţiunilor. (…)

O etapă importantă în planificare priveşte închiderea minei şi implementarea Planului de Reconversie a terenului exploatării miniere (Planul de Refacere a Mediului). Acest plan reprezintă un raport detaliat privind modalitatea în care terenul exploatării miniere va fi curăţat de îndată ce operaţiunile miniere sunt finalizate. (…)

Canada este stat membru al Convenţiei ONU împotriva Corupţiei. În februarie 2007 Canada a sprijinit Iniţiativa privind Transparenţa în Industriile Extractive – care vizează exercitarea transparenţei cu privire la veniturile din sectorul extractiv. În octombrie 2007 Agenţia Canadiană pentru promovarea Exporturilor a devenit semnatară a Equator Principles (Principiile Equator) – un set de standarde financiare şi industriale conforme cu Standardele de Performanţă ale Corporaţiilor Financiare Internaţionale”.

Chestionat de jurnalişti despre prezenţa la Alba Iulia, E.S. Philippe Beaulne a precizat categoric: „Nu fac lobby pentru RMGC”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com