Mii de metri cubi de lemn descoperiţi în Apuseni fără acte

5 august 2013 11:130 comments

lPădurile din Apuseni şi de pe Valea Sebeşului au intrat anul acesta din nou în atenţia autorităţilor judeţene dar şi naţionale după ce în urma amai multor controale s-au descoperit cantităţi immense de lemn fără acte dar şi hectare de păduri tăiate fără nici o regulă
Un control recent efectuat de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj, dublat de o verificare a unei echipe de la ministerul de resort, a scos la iveală un jaf inimaginabil în Apuseni. La un singur ocol silvic au „dispărut” 116.000 metri cubi de material lemnos. Valoarea este pe măsură: 9,3 milioane de euro. „Să fim bine înţeleşi. Majoritatea firmelor care se ocupă cu exploatarea lemnului îşi desfăşoară activitatea perfect legal. Cu aceste firme nu are nimeni nicio problemă. Nici cu cetăţenii care au dreptul prin lege să taie câţiva metri cubi pe an pentru consumul propriu. Statul are o problemă cu cei fare încalcă legea şi care fac ce vor, nu cu cei care explotează lemnul respectând prevederile legislaţiei în vigoare. Există însă un număr de 10, maxim 15 societăţi comerciale care taie pădurile după cum le taie capul. Şi vă dau un exemplu. O societate comercială licitează un parchet de 1.500 metri cubi. La verificare descoperim că a vândut 5.000 de metri cubi, iar în momentul în care mergem la faţa locului vedem că lemnul licitat şi pe care ar fi trebuit să îl exploateze e tot acolo. Asta înseamnă că pur şi simplu a tăiat 5.000 de metri cubi din altă parte. Din altă pădure, de la stat, din ocoale private”, ne-a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.
Acțiunile în forță pentru a descoperi neregulile în domeniul silvic au început în iunie la inițiativa prefectului Gheorghe Feneșer cu o vizită pe Valea Sebeșului, la care a participat și ministrul apei și pădurilor Lucia Varga, dar și jurnaliștii din Alba. Din păcate controlul a răsuflat undeva şi în cadrul acţiunii a fost descoperită o cantitate de 200 metri cubi de lemn lăsat pe marginea râului. La o lună după control poliția și alte instituții ale statului un făcut o nouă acțiune. În acelați loc. Și să vezi minune: la o singură firmă au descoperit o cantitate de peste 4.500 metri cubi de lemn fără acte. Per total acțiunile în forță au dus la descoperirea a peste 6.000 metri cubi de materiale lemnos în primele șase luni ale acestui an. De peste 9 ori mai mult decât anul trecut.
Nu doar furturile fac rău pădurii, ci şi camioanele care distrug tot. Prefectul spunea că marea lui nemulţumire, de la care a pornit de fapt tăvălugul de controale, a fost cea referitoare la arborii tăiaţi şi lăsaţi în albia râurilor, la rumeguşul din apă şi de pe marginea drumurilor, la drumurile distruse de TAF-uri şi camioane grele. „Un camion, peridoc, poate transporta potrivit legii o greutate de maximum 42 de tone de material lemnos. Cu toate acestea majoritatea firmelor încarcă maşinile până la refuz. Adică 70-80 de tone. Au existat şi cazuri în care firmele care au achiziţionat lemn şi au cântărit camioanele au recepţionat 100 de tone de lemn într-un singur transport. Sancţionarea celor care nu respectă greutatea maximă este însă în acest caz o adevărată aventură. Pentru că transportatorii contestă în instanţă amenzile primite pe motiv că procesul de cântărire nu se face pe o rampă autorizată. Iar asemenea rampe există doar la Şibot şi la Miraslău. Deci în afara rutelor normale de transport ale lemnului din judeţul Alba. S-a obţinut însă aprobarea din partea Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România pentru amenajarea unei astfel de rampe la …Sebeş.”, a mai spus prefectul Feneşer.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com