Minerii din Valea Jiului solidari cu protestul minerilor din Roșia Montană

13 septembrie 2013 20:540 comments

mineri_rosia_montana_65149600Liderii minerilor din Valea Jiului și-au anunțat solidaritatea cu minerii din Roșia Montană și i-au vizitat pe ortacii aflați de trei zile în subteran.
Adrian Jurcă, vicepreședinte al Sindicatului ”Muntele Valea Jiului” a declarat că minerii din Valea Jiului sunt solidari cu confrații lor de la Roșia Montană și își anunță sprijinul în lupta acestora pentru locuri de muncă și redeschiderea mineritului. ”Cunoaștem foarte bine situația minerilor din întreaga țară. De aceea, suntem solidari cu confrații noștri din Roșia Montană pentru că știm cât de grea poate fi viața fără minerit. Din păcate minerii au fost întotdeauna obligați la gesturi extreme pentru a le fi auzită vocea. Nimeni în țara asta nu este cu adevărat preocupat de mineri și de viitorul mineritului, un sector extrem de important în economie până în anii 90. Noi îi reprezentăm pe cei peste 5.000 de mineri din Valea Jiului și îi anunțăm pe confrații noștri că suntem alături de ei și că suntem pregătiți să intrăm în această luptă pentru locuri de muncă și relansarea tradiției miniere”.
După o discuție de mai bine de o oră cu ortacii blocați în mina de la Roșia Montană, Ilie Silveșan, vicepreședinte al Sindicatului ”Muntele Valea Jiului” s-a arătat preocupat de soarta celor 33 de mineri blocați în subteran: ”Oamenii sunt obosiți, dar determinați să nu cedeze și să meargă până la capăt. Le înțelegem hotărârea. Minerii sunt oameni dârji. Dar aici nu este vorba doar despre acest lucru. Oamenii vor să se întoarcă la familiile lor, dar vor să aducă cu ei și un răspuns bun – că mineritul poate avea viitor la Roșia Montană. Nimeni nu îi poate condamna pentru acest gest. Sunt disperați pentru că lipsa locurilor de muncă îi condamnă la sărăcie. Astăzi am venit doar noi, cei de la vârful sindicatului nostru, dar mâine putem fi aici 5.000 pentru că minerii din Valea Jiului sunt cu sufletul la Roșia Montană”.
Joi încă 11 mineri li s-au alăturat celor 22 de ortaci care sunt mai bine de 60 de ore în subteran. Minerii cer ca preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre viitorul zonei şi al mineritului.
sursa foto: rtv

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com