Ministerul Culturii şi autorităţile speră ca monumentul Marii Unirii de la Alba Iulia să fie finalizat în 2018
Joi, 20 iunie a.c. la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba a avut loc o întâlnire la care au participat Radu Boroianu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, deputatul Dan Coriolan Simedru, arhitecţi şi specialişti din cadrul Consiliului Judeţean Alba şi ai Primăriei municipiului Alba Iulia (arhitectul şef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Călin şi Nicolaie Moldovan city managerul municipiului Alba Iulia). Discuţiile s-au axat asupra construirii Monumentului Unirii la Alba Iulia, care ar urma să fie finalizat şi dezvelit cu ocazia centenarului Marii Unirii de la 1918 şi anume în 2018.
Menţionăm că în trecut s-au organizat mai multe concursuri pe această temă, Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii acordând aviz construirii monumentului iar acum urmează să se elaboreze documentația tehnico-economică și studiul de fezabilitate. Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de aproape un secol, însă, din considerente financiare, a fost abandonat și reluat de mai multe ori. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câștigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 și a fost câștigat de același artist.
Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 m dar încă costul monumentului nu a fost încă estimat. Acest monument urmează să fie amplasat între Catedrala Ortodoxă şi fântâna arteziană din Parcul Unirii
„ În cursul anului trecut am avizat acea soluţie care ni s-a părut că vine într-o completare fericită cu ceea ce a lăsat istoria în urma ei. Consider că trebuie acordată o atenţie considerabilă în ceea ce priveşte amplasarea monumentului şi trebuie realizată o lucrare de calitatea superioară, pentru a nu periclita valoarea arhitecturala a construcţiilor din perimetru. Doresc să începem cât mai curând lucrările pentru amplasarea şi construirea monumentului, pentru a nu avea emoţii legate de finalizarea acestuia la timpul potrivit. Am fost încântat de ce am întâlnit în Cetatea Medievală şi doresc să asigur autorităţile locale de întregul nostru sprijin în realizarea acestui obiectiv” a declarat secretarul de stat, Radu Boroianu.
Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a subliniat faptul că legea va fi respectată, în sensul interzicerii construirii oricărei construcţii în perimetrul site-ului istoric şi şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu celelalte autorităţi locale, astfel încât Monumentul Unirii ce va face parte dintr-un amplu Ansamblu al Marii Unirii, respectiv axa ce cuprinde Monumentul Unirii, Catedrala Reîntregirii, Muzeul Unirii şi Sala Unirii să fie finalizat la timp.
Deputatul Dan Coriolan Simedru, a susţinut şi în trecut necesitatea construirii unui Monument al Unirii la Alba Iulia. „ Consider că ar fi benefic ca centenarul Unirii să fie celebrat cu dezvelirea Monumentului Unirii. Faptul că de acum autorităţile centrale şi locale se pregătesc pentru îndeplinirea acestui obiectiv este un lucru benefic şi demn de apreciat. Sper şi eu ca monumentul să fie gata în timp util” a declarat Dan Coriolan Simedru.
City managerul, Nicolaie Moldovan a spus: „Noi luăm în calcul ca unul din proiectele pe care să le depunem spre finanțare este de amenajare a unui ansamblu al monumentului unirii. Din discuțiile cu primarul, aceasta poate deveni una din principalele perspective din punct de vedere economic”.