Ministrul Agriculturii s-a umplut de ridicol în vizita avută în județul Alba! Chiar și așa, Mall-ul moțesc din Zlatna este un exemplu de urmat de toți primarii din țară!

30 aprilie 2021 15:010 comments

 

Așteptat cu mare interes la Zlatna pentru a tăia pamblica oficială, ministrul agriculturii Adrian Oros și-a dat cu stângul în dreptul de mai multe ori, în mai multe momente cheie. La un eveniment la care amfitrion a fost edilul Silviu Ponoran, au mai fost de față prefectul județului Nicolae Albu (PNL), senatorul Călin Matieș (PSD), președintele CJ Alba Ion Dumitrel (PNL), dar și mai mulți primari din zonă sau alți simpatizanți PNL sau PSD. Reprezentanții USR au lipsit de la acest eveniment important pentru zona munților Apuseni, iar alte partide politice au cam ieșit din peisajul județean în ultima vreme…

Inaugurare de ochii lumii

Piața agroalimentară din Zlatna (denumită generic și mall-ul moțesc) oferă spații de desfacere pentru producătorii din județul Alba. Clădirea are 2 etaje, beneficiind de tarabe noi, iar la etaj sunt mai multe vitrine frigorifice pentru lactate și brânzeturi, dar și produsele specifice de carmangerie.

În locul unei vechi centrale energetice, poate unul dintre cei mai implicați primari din județul Alba – Silviu Ponoran (PNL) a reușit să transforme o ruină într-un proiect care ar trebui urmat de mai toți edilii din țară. Cel puțin asta au susținut nu doar ministrul Adrian Oros, ci și invitații care au luat parte la inaugurarea oficială. Cu o investiție de aproximativ 300.000 de euro (din care puțin peste 90.000 de euro au fost accesați de la FEADR – fondul european agricol pentru dezvoltare rurală – instrument de finanțare europeană, derulat prin AFIR), primarul Silviu Ponoran a dat o șansă reală producătorilor locali din întreg județul să își vândă produsele într-o locație la standarde europene, respectându-se astfel cele mai exigente măsuri de bio-securitate în materie.

Din sursele noastre, deși clădirea era gata de mai mult timp, se prea poate ca ministrul agriculturii să nu fi avut timpul necesar pentru a veni la inaugurare, astfel că ziua aleasă a fost cea de Vinerea Mare, respectiv 30 aprilie 2021!

Contre politice sau doar circ specific Parlamentului?

Prezent la eveniment în mod neașteptat (surse din cadrul PNL ne-au declarat că nu a fost invitat), senatorul PSD Alba, Călin Matieș a vrut să îi înmâneze ministrului Oros o pamblică mortuară, neagră, chiar când se chinuia să taie pamblica tricoloră inaugurală. Acesta și-a explicat gestul afirmând că Adrian Oros este de fapt “groparul agriculturii românești și cel mai incompetent ministru” pe care l-a avut Ministerul Agriculturii. Senatorul Matieș a început să îi arunce în față ministrului liberal mai multe măsuri „proaste, prin care este îngropată agricultura românească”:

 1. Neplata despăgubirilor celor afectați de seceta de anul trecut
 2. OUG de interzicere a creșterii porcilor în gospodăriile țăranilor

În replică, ministrul Oros l-a acuzat pe senatorul Matieș că “face circ” și i-a reproșat comportamentul său. Contrele dintre cei doi au continuat pe toată perioada desfășurării evenimentului, Oros arătându-se de multe ori vizibil deranjat sau chiar intimidat de colegul său de Parlament (Oros este în același timp și membru al Senatului României).

 

Puncte forte:

 • Proiectul lui Ponoran este un sprijin real pentru producătorii locali
 • Standarde europene pentru o piață agroalimentară, prima la acest nivel din tot județul
 • Redarea în circuit a unei vechi ruine și atragerea unor noi fonduri europene, chiar dacă de această dată cota de co-finanțare a fost mai mare decât suma accesată
 • Camera frigorifică existentă permite inclusiv depozitarea si pregătirea produselor autohtone în vederea desfacerii pe piața externă sau măcar în afara județului Alba
 • Dacă la Zlatna s-ar reporni mineritul sau s-ar inaugura măcar pârtia de schi din “planul Ponoran”, vechiul oraș minier ar putea renaște și ar putea chiar deveni o forță economică a Transilvaniei (vom reveni cu detalii după Paști despre aceste 2 proiecte ale primarului Ponoran importante nu numai pt județul Alba, ci poate chiar pentru economia românească)

Puncte slabe:

 • Locația pieței este într-un oraș cu putere mică de cumpărare, cu o populație sărăcită și în scădere
 • La momentul inaugurării, piața era aproape goală. Doar 3-4 comercianți cu foarte puțină marfă spre vânzare
 • Ministrul Oros nu s-a ridicat la importanța momentului, jignindu-i involuntar (sau nu?) pe vânzătorii locali: a REFUZAT să încerce din produsele comercializate (laptele de măgăriță, lucru de înțeles NUMAI dacă ar fi un substrat religios – Vinerea Mare; dar atunci ziua aleasă pentru inaugurare a fost cu atât mai proastă); de asemenea, nu a cumpărat niciun singur produs românesc din piața din Zlatna, dar a îndemnat românii să cumpere mai mult produse românești, decât cele din supermarket! Puterea propriului exemplu a fost zero barat…În contextul în care recent acesta mai și declarase că merge mai mult în mall, decât în piețele agro-alimentare.
 • Același ministru Oros nu a știut când anume s-au închis târgurile de animale din România!?! Lucru abominabil pentru un ministru în funcție, pe o chestiune vitală pentru domeniul pe care îl conduce. Astfel, Oros a declarat că au fost închise în 2017, când de fapt ANSVSA a dat ordinul de suspendare la nivel național abia în iulie 2018! Iar ordinul ANSVSA a fost transpus la nivel județean de fiecare DSV și, ulterior, comitet județean de acțiune activat în acest sens!
 • Ministrul agriculturii și-a atacat toți colegii săi de partid, inclusiv pe prefectul județului Alba și pe toți ceilalți primari PNL din Alba fără ca măcar să își dea seama. Acesta a afirmat că la momentul de față târgurile de animale nu sunt închise, ba chiar se pot deschide în anumite condiții; iar dacă acestea sunt totuși închise se datorează numai primarilor și prefecților din țară:

“Decizia (n.r. de închidere a târgurilor de animale) nu a fost luată la nivelul Ministerului Agriculturii. Pentru cei care știu și mai și citesc, decizia este luată de Comitetul Local de Combatere a bolilor și în funcție de situația epidemiologică, fie cea referitoare la pesta porcină africană, fie cea referitoare la pandemia COVID-19, în unele zone nu pot funcționa târgurile, în alte zone pot funcționa în anumite condiții, dar asta stabilește Comitetul Local de Combatere a Bolilor care este gestionat și condus de către prefect, și de directorii DSVSA, DSP și toți cei care sunt implicați în acest comitet național sau comitet local de combatere a bolilor”

Ulterior, la întrebarea redacției noastre, ministrul Oros a recunoscut că nu este niciun județ în care târgurile de animale să fie deschise, la momentul declarației (30.04.2021). Solicitat să dea măcar un singur exemplu la nivel național de localitate sau județ în care târgurile de animale funcționează, Oros a recunoscut: “Nu există niciunul. Nu pot să vă dau un astfel de exemplu”.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com