Ministrul Dan Şova: Autostrada Sebeş-Turda se va realiza pentru că toată lumea vrea. Decizia în proiectul Roşia Montană va fi una economică sau una asumată de întreaga clasă politică

9 iunie 2013 10:393 comments

01.SchovaPrezent la Blaj la inaugurarea celei de a treia unităţi de producţie BOSCH de la Blaj, Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Şova a făcut câteva declaraţii interesante despre autostrada Sebeş-Turda, despre proiectul Roşia Montană şi despre investiţia Bosch de la Blaj.

Despre investiţia de la Bosch de la Blaj:

“O investiţie de peste 50 de milioane de euro. Eu cred că având în vedere volumul de vânzări al BOSCH în România din 2012 de 180 de milioane de euro, faptul că vor face o investiţie anul acesta de 120 de milioane de euro total, 50 deja la Blaj şi peste 70 de milioane de euro la Cluj care se va inaugura în trimestrul patru şi va creea încă 300 de locuri de muncă, faptul că BOSH la începutul anului avea peste 1400 de angajaţi în România şi va ajunge la 2000 de angajaţi în 2013 este un lucru foarte bun. Mă bucur că după investiţia Daimler de la Sebeş încă un investitor german, BOSCH, îşi extinde activitatea în România, o parte la Blaj şi o parte la Cluj” a declarat, Dan Şova.

Despre autostrada Sebeş-Turda:”Proiectul se va realiza cu toată fustrarea PDL-ului”

“În ce priveşte autostrada Sebeş-Turda, acum suntem avansaţi. În luna iulie se termină documentaţia de transformare din drum express în autostradă, până în decembrie vom avea procedurile de licitaţie şi atribuire terminate, vom avea un contract semnat şi va trebui să terminăm autostrada până în 2016 pentru am reuşit să o băgăm pe alocarea financiară 2007-2013 pe facilitatea N+3. Sunt 78 de kilometri, este o investiţie de aproximativ 900 de milioane de euro foarte importantă şi cred că o să o terminăm.
În acest moment nemulţumirile, pe acest subiect sunt ale PDL-ului care se face că vorbeşte în numele localnicilor dar am înţeles, că fiind o nefericire politică a PDL-ului că nu au reuşit să facă ei acest proiect acum au venit să spună că se dărâmă casele oamenilor dar în fapt am înţeles că va fi dărâmată o singură casă iar în rest lucrurilr sunt foarte clare, nu există nici un fel de probleme. Eu am înţeles din cercetări că pe această rază toată lumea îşi doreşte să existe autostrada Sebeş –Turda iar cel al cărui casă va fi demolată, pentru uninteres public, va fi despăgubit în prealabil aşa cum trebuie ca să fie mulţumit” a declarat Dan Şova la Blaj.

Despre proiectul înființării “Minnvest” Roșia Montană:

“Deocamdată Ministerul Economiei trebuie să facă mai multe formalităţi pentru divizarea societăţi şi de acrea posibilitatea să se ducă eventual câştiguri din dividente într-o companie care să nu aibă în spate, toate sucursalele, cei 70.000 de angajaţi şi minele de la Mininvest. Ideea era că în ipoteza în care în viitor se va face această exploatare banii respectivi să fie folosiţi în investiţii şi nu în acoperirea unor găuri sau datorii către diverşi furnizori. Va trece această întreprindere, dacă se va face lege, la ministerul Finanţelor” a precizat Dan Şova.

Despre posibilitatea pornirii Proiectului minier de la Roşia Montană: “Va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România cu da sau nu”
“Deciza de a spune da au nu în acest proiect nu este o chestiune de curaj este o chestiune de obligaţie când mergi la muncă. De asta mergem la govern ca să fim capabili să spunem da sau nu. Acum sunt nişte chestiuni simple care sunt legate de respectarea condiţilor de mediu şi de respectarea condiţiilor impuse de ministerul Culturii în privinţa conservării siturilor arhelogice. Dacă din proiect va rezulta că toate acestea pot fi respectate, atunci se va promova cu siguranţă un proiect de lege în Parlament, în aşa fel încât la dezbaterile din cadrul comisilor parlamentare şi în plenul Parlamentului să existe posibilitatea de a exprimare a tuturor opinilor. Se va merge pe transparenţă totală şi va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România cu da sau nu.
Personal nu am nici o părere. Părerea mea este una foarte simplă: dacă se pot crea locuri de muncă şi dacă se pot face investiţii directe sub condiţia respectării condiţiilor de mediu, a condiţiilor de conservare a siturilor arheologice şi de dezvoltare ulterioareă a zonei după ce se termină exploatările se poate lua în discuţie. Dacă aceste condiţii preliminare nu sunt respectate nu poate exista nici o discuţie.
Dacă se vor îndeplini condiţiile respective vom introduce o lege în Parlament, ca să fie dezbătută, va fi un moment în care toţi parlamentarii din toate partidele, din toate colţurile ţării îşi vor putea spune părerea despre acest lucru” a spus ministrul Dan Şova în ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană.

Tags:

3 Comments

  • atata timp cat un fost ministru a studiat problemele de mediu si era pe punctul de a acorda avizul cand s-a schimbat Guvernul si atata timp cat compania deja a investit in patrimoniul pe care unii zic ca l-ar distruge, nu inteleg cum nu se ia odata o decizie!

  • cred ca decizia in cazul Rosia Montana ar fi putut sa vina de ceva timp, ca normele europene sunt clare, proiectul e profitabil pentru tara si e dorit de oamenii din zona. e aiurea ca se amana atat de mult un proiect mare de investitii!

  • Domnule ministru, nu conteaza cum va fi decizia in privinta proiectului de la Rosia Montana, important este ca ea sa fie luata! N-auziti vocea motilor, care-l cer de ani de zile?

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com