Ministrul Fondurilor Europene: Noi măsuri pentru implementarea unor proiecte prin POS Mediu

4 iulie 2013 10:570 comments

canalizareBeneficiarii care implementează proiecte de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare finanţate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) pot încasa rambusări parţiale din fondurile europene aferente stadiilor intermediare de execuţie a lucrărilor. Această măsură de îmbunătăţire a sistemului de implementarea proiectelor este reglementată de un Ordin comun al Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, şi al Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
„Renunţăm la contrângerile artificiale care blocau ritmul de decontare a fondurilor europene. Acum, beneficiarii care au proiecte în derulare finanţate prin POS Mediu vor putea primi rambursări parţiale din fonduri europene pentru stadiile intermediare de execuţie a lucrărilor, pe baza unor scrisori de garanţie bancară. Dacă la recepţia proiectului se va constata că acesta nu corespunde standardelor impuse, vor fi executate garanţiile bancare pentru recuperarea sumelor plătite. Luăm această măsură prin care flexibilizăm decontarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană din trei raţiuni: vrem să le punem beneficiarilor la dispoziţie cât mai repede resursele financiare de care au nevoie pentru a continua proiectele şi, splimentar, accelerăm ritmul de absorbţie a fondurilor europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
O altă măsură de îmbunătăţire a implementării proiectelor este cea prin care li se dă beneficiarilor posibilitatea de a prelungi contractele de supervizare a lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare până la finalizarea proiectelor. Şi această măsură a fost adoptată printr-un Ordin comun al Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, şi al Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
“Este firesc ca firmele care supervizează implementarea proiectelor de apă şi canalizare trebuie să-şi asume răspunderea pentru toate avizele şi certificările pe care le-au emis din momentul începerii implementării unui proiect până la finalizarea acestuia. Din acest motiv, prin acest Ordin permitem prelungirea contractelor de supervizare a implementării unui proiect de lucrări chiar dacă perioada de implementare a acestuia este mai mare decât cea prevăzută iniţial. Această măsură va uşura substanţial implementarea proiectelor de mediu, care sunt extrem de importante pentru creşterea nivelului de trai al românilor”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Ambele acte normative au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 401 din 3 iulie 2013.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com