Mocănița din nou la drum prin Apuseni

19 iulie 2013 15:080 comments

mocanita0

Vineri mocănița, celebrul tren care circula în trecut pe linia îngustă pe trasel Abrud-Turda, pornește la drum în Apuseni, de această dată, în scop turistic, pe traseul Abrud-Gura Roşiei-Cîmpeni.
Primăriile Abrud, Roşia Montană şi Cîmpeni au încheiat recent un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, având ca scop administrarea, promovarea, reabilitarea şi exploatarea liniei înguste de cale ferată pe traseul Abrud-Gura Roşiei-Cîmpeni.
Traseul respectiv a fost curăţat şi verificat, fiind completat materialul rulant acolo unde a fost cazul, iar la acest sfârşit de săptămână, ţinând cont că, în contextul organizării “Târgului de Fete” de pe Muntele Găina, se aşteaptă ca numărul turiştilor în zonă să fie mai mare, “mocăniţa” va fi repusă pe şine.
O primă cursă este programată pentru vineri la ora 16,00, urmând ca sâmbătă şi duminică ora de pornire din Abrud să fie 12,00. Un bilet dus-întors va costa 25 de lei pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii. Durata călătoriei va fi de trei ore, dus-întors, lungimea traseului fiind de mai puţin de 15 kilometri. Capacitatea mocăniţei este de 70 de locuri.
Mocăniţa va putea circula şi în următoarele săptămâni, dacă vor exista solicitări în acest sens, de la grupuri organizate, ţinând cont că durata de pregătire a unei astfel de curse este de câteva ore.
Linia de cale ferată îngustă din Munţii Apuseni a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, în timpul Imperiului Austro-Ungar. Garnitura de tren care circula pe linia în cauză a fost numită “mocăniţa” datorită faptului că localnicii din zona respectivă sunt cunoscuţi şi sub numele de mocani.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com