Modificări la legea privind asigurările de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

30 iulie 2013 12:130 comments

ajofm siteAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba informează agenţii economici, persoane fizice şi juridice care angajează personal în vederea desfăşurării activităţii că în conformitate cu prevederile: Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare modificată prin Legea 250/2013; Normele Metodologice din 20 februarie 2002 de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin H.G 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare, au următoarele obligaţii:
Art. 10 din Lege
alin.(1) Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, în a căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
alin.(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditaţi au obligaţia de a comunica lunar agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul date privind numărul şomerilor mediaţi şi încadraţi în muncă.
alineat nou
alin.(3) Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale, ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate potrivit alin.(1), în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii.
Art. 3 din Normele Metodologice
alin.(1) Prin locuri de muncă vacante, potrivit art. 10 alin. (1) din lege, se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou create.
alin.(2) Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante se va face pe suport de hârtie sau e-mail: ajofm@ab.anofm.ro
Nerespectarea prevederilor art. 10 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.
Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), această posibilitate fiind expres menţionată în procesul-verbal.
Amenzile contravenţionale pot fi aplicate si persoanelor juridice.
Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
Pe de alta parte, agenţii economici care anunţă la AJOFM locurile vacante beneficiază gratuit de serviciile de mediere a muncii, respectiv preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com