Nu este ce au promis în campanie, dar e un început! Așa zisa “bugetare participativă” și-a desemnat câștigătorii!

3 decembrie 2020 09:300 comments

Noul primar al orașului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a promis în campanie că, în sfârșit, va exista o bugetare participativă și că albaiulienii vor decide unde se vor duce resursele publice. Acum, cu mare aplomb, Primăria Alba Iulia a anunțat finalizarea sesiunii I a Bugetării Participative, un proiect demarat de administrația Paul Voicu (PNL), dar la care a ajuns să îi taie moțul Gabriel Pleșa (USR, ex-PNL).

În esență, edilii  îi lasă pe albaiulieni să decidă ce se face doar cu mai puțin de 1% din banii lor!! Șmecheria ieftină, altfel cu mare priză în campania electorală, a ieșit din nou la iveală. Mai rămân toate celelalte: spital nou, ștrand, tramvai, metrou în Drumul Taberei etc…Dar avem 4 ani la dispoziție să le putem uita pe toate!

Altfel, reprezentanții Primăriei Alba Iulia au decis că 5 proiecte întrunesc condițiile prevăzute în regulament și vor fi implementate în 2021:

  1. Centru de inovare al orașului – 789 voturi (buget – 700.000 lei)
  2. Pauza de joacă – Centru de activități în aer liber – 679 voturi (buget – 90.000 lei)
  3. Rugby – sănătate și educație prin sport – 218 voturi (buget – 36.000 lei)
  4. Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză – 80 voturi (buget – 14.000 lei)
  5. Aer mai curat la Alba Iulia – amplasarea de standuri verzi pentru purificarea aerului – 61 voturi (buget – 150.000 lei)
  6. Centru de inovare: propunerea lui Mihai-Marius Mermezan. Un centru de dezvoltare, un concept european, implementat în Alba Iulia va oferi oportunități noii generații tinere din Alba Iulia creând contact direct între asociații, respectiv companii de mare/mică anvergură și tinerii actuali cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, pentru a stabili siguranța creșterii exponențiale a populației tinere la nivel local.
  7. Pauza de joacă: Laura Pandor-Iviniș propune un ”centru de activități în aer liber”, care va fi implementat în curtea Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș”. Dincolo de curricula științifică, procesul de învățare continuă însă și în recreație, acolo unde jocul dezvoltă abilităţile naturale ale elevilor. Joaca din curtea școlii dezvoltă personalitatea, capacităţile şi competenţele de bază ale copilului, motiv pentru care acest spațiu al școlii merită o atenție specială.
  8. Rugby: Cotae Cristian propune copiilor și adolescenților din Alba Iulia un mijloc de socializare (petrecere a timpului liber) și de integrare prin sport, realizat prin intermediul jocului de rugby. În plus, datorită complexității acestui joc – jocul de echipă cu cei mai numeroși jucători într-o echipă sportivă, adică 15, aceștia evoluând pe posturi specializate în acord cu conformația fizică a fiecărui jucător – rugbyul presupune și elemente ce țin de o pregătire psihologică aparte, compusă din cultivarea disciplinei, spirit de colegialitate, curaj, solidaritate, punerea mai presus a efortului colectiv decât cel individual, ajutorarea reciprocă, eliminarea unor posibile accese de vedetism etc.
  9. Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză Alin Popa propune marcarea unei treceri de pietoni care traversează strada Olteniei, la intersecția cu str. Plevnei și Ion Arion, pentru elevii care vin de la Școala ”Avram Iancu” spre str. Ion Arion (în acest moment există 2 treceri în această intersecție, însă de-a lungul străzii Olteniei – cei care doresc traversarea străzii Olteniei sunt expuși). De asemenea, montarea de limitatoare de viteză pe strada Olteniei, la prima intersecție cu str. Plevnei și apoi la intersecția străzilor Olteniei, Plevnei și Ion Arion precum și pe strada Olteniei până la sediul E-ON, a încă 2 limitatoare, datorită traficului intens și greu, a vitezei cu care se circulă și a accidentelor de pe această stradă.
  10. Aer mai curat la Alba Iulia Marius Rusu ne propune amplasarea de standuri verzi pentru purificarea aerului. Rolul acestora este acela de a contribui la scăderea temperaturii aerului respirabil la nivelul străzilor în sezonul cald și de a îmbunătăți calitatea aerului respirat. Pe lângă eliminarea poluării, ajută și la prevenirea eroziunilor și îmbunătățirea aspectului estetic.

Despre toate aceste proiecte, puteți afla mai multe detalii pe: bugetareparticipativa.apulum.ro/proiecte/

 

 

 

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com