Numărul persoanelor muşcate de căpuşe în Alba este în creştere
În medie aproximativ 10 persoane muşcate de căpuşe se prezintă săptămânal la Secţia de Boli infecţioase a Spitalului din Alba Iulia. Primele cazuri de muşcături de căpuşă s-au semnalat în judeţul Alba încă din luna martie. Numărul persoanelor care au intrat în contact cu aceste insecte a început să crească odată cu venirea căldurii.
Boala Lyme (Lyme borrelioza sau borrelioza) este o boală infecțioasă produsă de o bacterie transmisă omului prin înțepătura de căpușă. Chiar dacă nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia muşcătura acestei insecte nu trebuie ignorată. Cu cât boala este tratată mai repede, imediat după mușcătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.
„Numărul persoanelor care se prezintă la Secţia de Infecţioase din cauza muşcăturilor de căpuşe este în creştere. Au fost şi zile în care am avut 10 cazuri de acest fel, mai ales că la Alba Iulia se prezintă persoane din tot judeţul. Aici se pot face testările pentru boala Lyme şi se prescrie tratamentul. Se prescrie tratament cu antibiotice 21 de zile şi uneori chiar mai ult dacă este cazul”, a explicat medicul Adina Curcă, şeful Secţiei de Boli infecţioase.
Simtome diferite de la un pacient la altul
Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” deoarece afectează întregul organism, iar din acaestă cauză simptomele ei mimează pe cele ale altor boli. Reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări.
Se poate defini un nucleu comun de simptome, valabil pentru toți pacienții, în rest, fiecare pacient reacționează diferit, în funcție de foarte mulți parametri: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția sau caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului.