O nouă recunoaștere a experților de la Bruxelles a profesionalismului cu care se implementează proiectele europene în Alba Iulia

11 aprilie 2013 15:030 comments

Primaria Alba Iulia

Proiectul „Legături între planificarea spaţială şi regenerarea urbană – NODUS”, implementat de Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia a constituit încă o dată un exemplu de bună practică pentru experții europeni angajati ai Comitetului Regiunilor, care au evaluat proiectele pentru Conferința “Poverty and social exclusion: What role for regions and cities?”. Aceasta va avea loc în data de 29 mai 2013, la Bruxelles și va cuprinde politicile și exemplele de bună practică, în ceea ce privește cooperarea transnațională în domeniul circumscris de tematica conferinței. S-a apreciat în mod special abordarea tehnică a unei probleme din interiorul unei comunități, în speță situația romilor din blocul G2 – Turturica, punctând mai ales cercetarea sistematică, realizată de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieții din cadrul Academiei Române. Dincolo de exigențele specifice oricărui proiect european implementat prin finanțări nerambursabile, atinse în toate privințele proiectului „Legături între planificarea spaţială şi regenerarea urbană – NODUS” în care Primăria Alba Iulia şi Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia au jucat un rol central a dovedit o colaborare fructuoasa între toți partenerii implicați.
În cadrul conferinței, la care vor participa membri ai instituțiilor europene, experți ai administrațiilor europene, reprezentanți ai ONG-urilor relevante, Comitetul Regiunilor UE va organiza expoziția cu exemple de bune practici în domeniul incluziunii sociale, al combaterii sărăciei și /sau al inovării sociale, implementate la nivel local și regional în Uniunea Europeană, în care studiul de caz din Alba Iulia a fost selectat.  Nu numai lucrarea de cercetare desfășurată de experți ai Academiei Române în cadrul proiectului NODUS asupra zonei Cetate, având ca studiu de caz blocul G2 – “Turturica”, ci întregul proces participativ desfășurat în cadrul proiectului NODUS la Alba Iulia – primul de acest gen din România –  și în care s-au implicat autoritățile din administrația publică și alți actori locali, comunitatea locală, experți și voluntari UNICEF a determinat selectarea acestuia pentru expoziția Comitetului Regiunilor. Totodată, cercetarea va fi inclusă în broșura conferinței și la European Summit of Regions and Cities, care va avea loc în 2014.
Aceasta reprezintă o recunoaștere în plus a calității implementării proiectului, Directoratul General al Comisiei Europene prezentând studiul de caz într-o altă expoziție organizată la Bruxelles la data de 7 octombrie 2013.
Referitor la recunoașterea la nivel european a implementării proiectului, președintele AIDA, Mircea HAVA a declarat: „Suntem onorați de faptul că Alba Iulia este încă o dată recunoscută de către experții de la Bruxelles, oameni care nu fac rabat atunci când evaluează astfel de proiecte. Dincolo de modelul de bună practică în abordarea problemei unei zone urbane defavorizate, este evident ca la Alba Iulia se poate interactiona cu comunitatea, iar primăria incearcă să armonizeze in toate privințele orasul. Atât prin implicarea administrației locale, dar și a comunității și a altor factori de decizie, am aplicat politici de incluziune socială și nu de marginalizare.˝

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com