Oana Badea: Elevii navetiști sunt sfidați de minister

16 mai 2013 07:280 comments

badea

Cea mai recentă declarație referitoare la nedecontarea navetei elevilor, îl plasează pe ministrul Remus Pricopie între absurd și iresponsabilitate. Dacă mai adăugăm hilarul răspunsurilor oficiale referitoare la gravele întârzieri legate de decontarea navetei elevilor înțelegem foarte clar că banii necesari nu există. Altfel spus, nu au previzionat corect în bugetul ministerului sumele necesare.
Vă las să judecați singuri două fragmente din comunicările ministerului către cei care au îndrăznit să i se adreseze: “nu se poate aprecia un termen la care să se achite toate sumele aferente navetei elevilor, datorită modificării frecvente a tarifelor practicate de către operatorii de transport din zonele în care nu există concurenţă” sau Ministerul Educației propune “modificarea cadrului legislativ care, pe de o parte, va asigura utilizarea eficientă a fondurilor alocate de la bugetul de stat, iar pe de altă parte va da posibilitatea ca elevii să poată achiziţiona abonamente la preţuri corecte”.
Cert este că Ministerul Educaţiei se consideră îndreptățit să nu deconteze naveta elevilor fiindcă există unele cazuri în care tarifele practicate de firmele de transport auto nu sunt corecte. Cu această argumentație ministerul crede că se derobează de îndeplinirea obligaţiilor care decurg din lege. Păi, dacă în unele locuri nu sunt corecte tarifele, cât timp poate să ia instituțiilor abilitate să îndrepte situația? Strict pentru județul nostru, unde anume au fost identificate aceste situații și care sunt măsurile întreprinse?
La școala în care funcționez, din septembrie până în prezent, elevilor nu li s-a decontat nici un abonament. Mai mult, operatorii din zonă nu pot fi criticați deoarece prețul abonamentului nu a fost modificat în acest an școlar decât o singură dată. Ar putea fi voci care să spună că au mai existat întârzieri și altădată. Da, au existat probabil 2-3 luni de întârziere. Din septembrie până în prezent când mai este puțin și încheiem cursurile, e totuși prea mult și sună a dezinteres.
În județul Alba, numărul total de absențe a ajuns la 525.893 în primul semestru al acestui an școlar. Tentația de a spune că majoritatea se datorează chiulului trebuie ponderată însă cu situații în care familiei cu mai mulți copii îi este imposibil să achite costul deplasării către școală. Vorbesc acum despre școala reală, cazuri reale și nu despre păreri aruncate pe forumuri. Vorbesc acum în numele sutelor de elevi care mă întreabă despre acest lucru și cărora ministrul însuși le-a oferit un răspuns total nemulțumitor.
Singurul răspuns care poate fi dat în acest cadru legal îl reprezintă alocarea de urgență a sumelor restante. Cer public ISJ Alba să facă demersurile necesare pentru ca toți elevii navetiști să beneficieze de prevederile legale așa cum solicit instituției să facă publice cauzele care au generat grava disfuncționalitate în județul nostru.
Oana Badea

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com