Alba:Consilierii judeţeni au votat asocierea pentru şcoala profesională germană

29 iulie 2013 11:530 comments

consiliu judeteanConsilierii judeţeni au aprobat asocierea CJ Alba cu Municipiul Alba Iulia prin Consiliul Local Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, în vederea funcţionării Şcolii Profesionale Germane Alba Iulia. Două clase ale acestei şcoli vor funcţiona la Alba Iulia, la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”.
Inpsectorul şcolar Dan Cherecheş spune că o altă clasă cu învăţământ dual va funcţiona şi la Cugir; de asemenea, sunt discuţii cu Prefectura Alba pentru ca la Sebeş să funcţioneze două clase cu învăţământ profesional dual.
În total în judeţ vor fi 5 clase realizate după modelul şcolii profesionale Kronstadt, care vor oferi 140 de locuri pentru cei care doresc să înveţe o meserie: la Alba Iulia, elevii vor căpăta diplomă de operator comandă numerică, prelucrare la cald şi electromecanic; la Sebeş elevii se pregătesc să devină tâmplari, electromecanici, mecanici montatori instalaţii, iar la Cugir se pregătesc să devină operatori comandă numerică. În clasa a X-a vor face 60 la sută practică, iat în clasa a XI-a 75 la sută practică. Legea prevede că aceste clase vor începe din clasa a X-a, dar se intenţionează modificarea legii în sensul ca şcoala profesională să înceapă din clasa a IX-a, după cum precizat prof. Dan Cherecheş.
Elevii care vor avea sub 10 absenţe lunar vor primi o bursă de 200 lei lunar.
„La finalul a doi ani şi jumătate de studiu aceştia vor primi un certificat de absolvire, diplomele de absolvire fiind recunoscute atât în România cât şi în străinătate, iar absolvenţii vor avea proritate la angajare în firmele partenere”.
Partenerii CJ Alba în ceea ce priveşte învăţământul dual sunt Star Transmission Cugir, Supremia, IPEC, Saturn, Apulum, Transavia şi Bosch, care vor oferi posibilitatea pregătirii în condiţii de firmă, iar la final o parte din aceşti absolvenţi vor avea un loc de muncă asigurat.
A treia perioadă de înscriere în şcolile profesionale duale este 27-31 august. Judeţul Alba are cel mai ridicat grad de ocupare în şcolile profesionale: 70 la sută, după cum precizează prof. Dan Cherecheş.
La Sebeş şi Cugir, firmele care lucrează pentru concernul german Daimler vor angaja circa 300 de persoane doar în acest an, iar la Blaj o altă firmă germană (Bosch) are nevoie de circa angajaţi 300 persoane bine pregătite în 2013. Evident dezvoltarea celor două companii la Sebeş, Cugir şi Sebeş va continua în următorii ani, după cum au anunţat reprezentanţii Bosch şi Daimler în România, urmând să fie un vârf de anhajări în anul 2016.

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com