PAMFLETUL ZILEI:SCUFITA ROSIE

9 aprilie 2014 07:310 comments

SCUFIŢA  ROŞIE

 

 

Feerie muzical-coregrafică

Adaptare T.V. realizată de membrii cercului cultural cu probleme de prevenire şi stingere a incendiilor de pe lângă Comandamentul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Albascufitarosie

 

Actul 1

 

O pădure multiseculară înţesată de plăcuţe cu “Nu aprindeţí focul în pădure”. Păsărelele ciripesc, albinele zumzăie, un pârâiaş clipoceşte, toţi însă numai pe teme de combaterea incendiilor. Moment muzical: corul brotăceilor orăcăind piesa “Cine incendiul previne, merge din bine în mai bine”. De undeva, din fundal, apare haiducul Cosma. E îmbrăcat într-un costum haiducesc de pompier. Avansează până în faţa scenei hăulind cu jale doina de haiducie: Uite-aşa aş vrea să mor/Cu lopata lângă mine/Cu nisipul lângă mine/Cu  mâna pe extinctor.

Din stânga se aude un cor bărbătesc interpretând piesa: Când s-o împărţit norocu’/ Noi am fost la stins focu’.

Apar şi ceilalţi haiduci echipaţi cu lopeţi, găleţi cu nisip şi extinctoare. Urmează momentul coregrafic “Un foc arzând mi-e inima” ce înfăţişează o scurtă incursiune în istoria incendiilor de la incendierea Romei de către Nero încoace. Alunecând graţios pe o scară de incendiu în mijlocul haiducilor poposeşte Zâna Zânelor. E îmbrăcată într-o rochie vaporoasă din azbest şi are pe cap o cască de protecţie. Cântă romanţa “La fereastra casei mele-i plop uscat/Pompierii cuibu-n el şi-au aşezat/Şi-au vegheat din zori şi până-n asfinţit/Să n-apară vreun incendiu nedorit.”

In aplauzele haiducilor cade cortina.

 

 

Actul II

 

E noapte. Aceeaşi  pădure. Pe cărare apare Scufiţa Roşie cu un coşuleţ în care se află nenumărate broşuri pe teme de prevenirea incendiilor. Fetiţa cântă:”Are mama o fetiţă cât un ghemotoc/Care ştie-n amănunte cum se stinge-un foc”.

Deodată, fetiţa se opreşte din cântat. Lângă o pancardă pe care scrie “Fumatul strict oprit” în câteva limbi de circulaţie internaţională stă tolănit, într-un mod cât se poate de autohton, Lupul. Are o ţigară aprinsă în mâna stângă şi o pipă care fumegă pe genunchi. Lupul se chinuie să aprindă o havană de la un trabuc pe care-l are în mâna dreaptă. În acest moment ………………………………………………………………………………………

Suntem sincer dezolaţi, dar restul paginilor din această valoroasă operă literară s-a pierdut pentru totdeauna în incendiul nimicitor, izbucnit din neglijenţă, care a devastat sediul cercului cu probleme de prevenirea şi stingerea incendiilor sus amintit cu câteva zile înaintea premierei.

 

 

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com