Pentru români: Statul va câștiga 78% din beneficiile generate de proiectul minier de la Roșia Montană

16 iulie 2013 15:018 comments

rosiaStatul român va primi 78% din ceea ce va genera proiectul minier de la Roșia Montană, a anunțat premierul Victor Ponta. Conform declarațiilor oficiale, guvernul și compania canadiană Gabriel Resources discută în prezent creșterea participației statului (prin compania Minvest) la Roșia Montană Gold Corporation de la 19,3% la 25% și a redevenței plătite de la 4% la 6%. Astfel, în economia României vor ajunge peste 5,5 miliarde de dolari – la bugetul de stat și bugetele locale, către furnizori de bunuri și servicii și forță de muncă, toate românești.
Investiția minieră va avea un impact economic major, urmând să creeze locuri de muncă într-o zonă grav afectată de șomaj, să deschidă noi oportunități de afaceri și să aducă venituri importante la bugetele locale și de stat. Se vor crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcție a minei, 880 de locuri de muncă directe în timpul exploatării și 3.600 de locuri de muncă directe și indirecte pe perioada operării.
Guvernul a lansat săptămâna trecută „Planul național de investiții și locuri de muncă”, iar aici figurează și investiția de la Roșia Montană. Decizia de începere a proiectului ar putea fi luată în sesiunea de toamnă a Parlamentului României.
La Roșia Motană, județul Alba, se găsește cel mai mare zăcământ auro-argintifer din Europa, cu estimări de peste 300 de tone de aur și peste 1.600 de tone de argint.

Tags:

8 Comments

 • nu ne putem plange de beneficii, dar cu siguranta ne putem plange de amanari in ceea ce priveste luarea unei decizii, iar fara aprobare nu ne alegem cu nimic

 • pentru ca beneficiile de pe urma acestui proiect sa intre in tara, este nevoie sa se porneasca proiectul in primul rand! iar acest lucru se amana deja de ani de zile fara niciun motiv, practic se amana aducerea a cateva miliarde de dolari la bugetul de stat si crearea a cateva mii de locuri de munca intr-o zona defavorizata…

 • 78% este un procent foarte bun, dar daca nu demareaza proiectul, el ramane doar pe hartie, unde degeaba ne laudam cu el, ca nu ne foloseste la nimic

 • Va rog sa puneti un disclaimer pentru articol platit. Altfel exista suspiciunea de dezinformare.

 • “prezent creșterea participației statului (prin compania Minvest) la Roșia Montană Gold Corporation de la 19,3% la 25% și a redevenței plătite de la 4% la 6%.”
  de unde 78 % – scrie clar 6%!!!

 • DEZINFORMARE:STATUL ARE 19.3 % SI SE DISCUTA CRESTEREA CU 78% PANANLA 25% ADICA.PROCENT FOARTE MIC INSA!!!

 • Eu zic sa va hotarati o data pentru totdeauna de cate locuri de munca e vorba! Alea 3600 de unde au aparut? Ati adunat 2300 (parca erau 3000) cu 880 (parca era 900) si le-ati pus acolo in sir de parca ar fi vorba de alte locuri de munca nu tot de alea!! De toata jena!!

 • Cata dezinformare … de unde 78%? Exista o redeventa, iar ea e de 4% si doar din aur si argint. In timp ce din restul metalelor (care reprezinta muuult mai mult decat aurul si argintul) nimic!!!
  Dar nu va amagiti, costul dezastrului o sa fie mult mai mare. Stiu ca un loc de munca inseamna mult. Si mai mult inseamna un loc de munca acum! Dar, parafrazand relcamele mincinoase, si prostituatele de pe centura vor doar sa munceasca … Si taietorii de lemne vor doar sa defriseze. Nu totul se reduce la cateva locuri de munca! Dati-va jos ochelarii de cal.

  Merita sa te otravesti pentru un loc de munca? Sau mai exact, meriti sa te otraveasca – pe tine si pe prietenii din jurul tau – pentru ca un om sa aiba un loc de munca??

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com