PNL susține reforma în sănătate: Administratorul public al judeţului ar trebui să caute vinovaţi în curtea partidului

25 iulie 2013 10:013 comments

20.SpitalAm constatat în presa din ultimele zile cum un anumit domn din PD-L Alba (care, în paranteză fie spus, nu s-a remarcat cu mai nimic nici din postura de vicepreședinte al Consiliului Județean, nici din cea de „administrator public al județului Alba”) a început să trâmbițeze vrute și nevrute despre un eventual colaps al sistemului de sănătate din județul Alba și că cetăţenii judeţului riscă, în ultimul trimestru al acestui an, să nu mai găsească spitale deschise care să îi trateze în caz de nevoie.
Pe lângă aspectul fantasmagoric al acestor declarații, ceea ce ne surprinde negativ este faptul că domnul în cauză ar trebui “să vadă mai întâi bârna din ochiul propriu și mai apoi paiul din ochiul celuilalt”. Îi reamintim stimabilului doar câteva elemente esențiale (pentru a face anumite comparații lămuritoare):
– fostele guverne ale PDL au alocat, pe perioada guvernării portocalii, din ce în ce mai puţini bani sistemului de sănătate, ajungând, nu de puține ori, să blocheze efectiv activitatea spitalelor şi să gonească din sistem numeroase cadre medicale;
– dacă în 2008, Guvernul PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu aloca pentru investiţii în sănătate 943 milioane lei, faţă de 755,4 milioane în anul precedent, Guvernul Boc aloca în 2009 cu 20% mai puţin;
– bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost, în 2010, de 15,7 miliarde lei, faţă de 18 miliarde în 2009, iar pentru 2011, CNAS a avut alocat un buget de numai 16,5 miliarde lei (circa 3,9 miliarde euro); deci, guvernelor PD-L le-a păsat atât de mult de sănătate încât, constant, au amputat generos fondurile necesare sistemului;
– în timpul guvernării liberale, a fost implementat cu succes cunoscutul program de prevenţie “Analize gratuite”, care a fost apreciat pozitiv de peste 80% din populaţie și care ulterior a fost preluat şi de alte ţări din lume, situând România în cadrul Uniunii Europene, pe primul loc în 2008, în privința sumelor alocate prevenţiei; cu toate acestea, din 2009 programul a fost abandonat de guvernul PD-L.
În ceea ce privește județul Alba, îi recomandăm domnului Bumb, să caute vinovați în curtea partidului din care face parte și să poarte, eventual, o discuție cu fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, promovat, ulterior, ca și consilier al președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel. Poate nu ar strica să-l întrebe pe domnul Ștef dacă nu cumva a uitat să aloce banii necesari pentru ultimul trimestru al anului 2012, pentru că din acel moment au început să curgă datorii foarte mari. Și-i mai recomandăm o întrebare, tot către domnul Ștef: oare nu cumva, domnul Ștef, știind că va fi schimbat din funcție a lăsat această “bombă cu efect întârziat”? Nu mică îi va fi mirarea, domnului Bumb, să constate că, în mare parte, problema deficitului de finanțare, de care se vaită (politicianist) acum domnia sa, este o moștenire din partea partidului din care face parte, partid care l-a susținut (și se pare că încă o mai face) pe domnul Ștef. O altă persoană cu care ar trebui să mai discute domnul Bumb, este doamna Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean din Alba, care s-a declarat optimistă în ceea ce privește resursele financiare pentru acest an, contrazicând astfel ceea ce spune „administratorul public al județului Alba”.
Pe de altă parte, vrem să reamintim cetățenilor faptul că prin reforma în sănătate, PNL nu susţine reducerea posturilor în sistemul sanitar, ci reducerea birocraţiei în interesul cetăţeanului. În timp ce PD-L a adus în colaps sistemul de sănătate din România (prin măsuri groaznice precum: neglijarea totală a problemelor din sistem, subfinanţare fără precedent, desfiinţarea fără logică a numeroase spitale, tăierea fondurilor necesare derulării unor importante programe de sănătate, invocând permanent cuvântul „reformă” drept o puerilă motivaţie a deciziilor luate etc.), PNL propune măsuri reale de îmbunătăţire a sistemului de sănătate, cu efecte pozitive pe termen lung.
De exemplu, încă de anul trecut, PNL a depus în Parlament o iniţiativă legislativă care pune accent pe prevenţia în sănătate şi pe eficientizarea cheltuielilor prin programe de prevenire a bolilor. Totodată, în problema finanțării pentru ultima parte a acestui an, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le-a cerut managerilor de spitale, să acopere necesarul de finanţare fără a tăia din salariile angajaţilor. Și a și oferit unele soluții în această problemă – le-a sugerat managerilor de spitale să aibă mai multe consultaţii în ambulatoriu şi mai multe internări de zi. Iar necesitatea alocării de resurse pentru sănătate, la viitoarea rectificare bugetară, a fost recunoscută chiar de președintele PNL, Crin Antonescu.
Nu am vrea să credem că domnul Bumb (care, dacă nu ne înșelăm, de profesie este inginer în industria gazelor) este un doar un simplu sinecurist politic băgat in Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Alba datorită unor interese. Pentru că observăm că în afară de a pune întrebări, domnia sa nu prea face mare lucru; ori nu așa se rezolvă problemele cetățenilor, în condițiile în care ești plătit din bani publici pentru a soluționa acele probleme.

Biroul de Presă al PNL Alba

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com