Prefectul Gheorghe Feneşer: Peste 450.000 metri cubi de lemn furați din pădurile din Alba

3 septembrie 2013 12:000 comments

lemne_28032300Prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, a revenit marţi cu declaraţii interesante în ce priveşte rezultatele controalelor în ce priveşte furtul de material lemnos din ultima perioadă în Alba. Prefectul a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că în urma controalelor din acest an s-au constatat furturi de material lemnos de peste 450.000 de metri cubi, cu o valoare de peste 17 milioane de euro iar cinci dosare penale sunt deja pe masa procurorilor.
Prefectul Gheorghe Feneșer a mai spus că furturile au fost identificate atât în zona Munților Apuseni, unde verificările au fost deja efectuate în proporție de 80%, cât și pe Valea Sebeșului, unde controalele s-au făcut în proporție de 20%. Feneșer a mai spus că și pe Valea Sebeșului vor exista surprize
„Controale serioase se pot face și se pot face în parchetele de exploatare. Noi am avut curiozitatea să verificăm acele parchete de exploatare și nu numai. Am verificat unele zone ale județului unde am știut că nu există autorizații pentru tăieri. Surpriza a fost mare: vorbim de peste 450.000 de metri cubi. În momentul de față există dosare înaintate procuraturii pentru a se lua măsuri împotriva celor care au făcut aceste abuzuri. Ca să vă faceți o idee de ce înseamnă 450.000 mc imaginați-vă că sunt peste 12.000 de TIR-uri încărcate cu lemn.făcând un calcul lungimea unui TIR o să vedeți că avem surpriza să ajungem cu TIR-urile bară în bară până la București. Deci cam atâta lemn s-a furat. Și am curajul să spun că acest lemn, încă o dată, a fost furat nu a fost exploatat ilegal. Din controalele care le-am efectuat și la societățile care cumpără acest material lemnos, mă refer aici la bușteni, am avut și acolo supriza să constatăm că documentele care însoțeau materialul lemnos erau documente false. Nu are nicio vină cumpărătorul, cumpărătorul nu avea de unde să știe, vina este exclusivă a celor care au vândut și care au tăiat. În momentul de față există trimise la parchet cinci dosare, din care trei cu peste 100.000 de metri cubi fiecare. Valoarea discutăm de milioane de euro, discutăm undeva de 17 milioane de euro”, a declarat Gheorghe Feneşer.
.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com