Prefectul judeţului Alba şi primarul din Roşia Montană: Nu este nevoie de referendum la Roşia Montană

3 septembrie 2013 12:455 comments

DSC00258Subiectul fierbinte al acestor zile este fără îndoială proiectul minier de la Roşia Montană. Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer împreună cu primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui au ţinut marţi să facă unele lămuriri, în cadrul unei conferinţe de presă, pe baza acestui subiect.
Coordonatele esenţiale ale proiectului, a precizat Feneşer, sunt redevenţa de 6%, mai mare cu 2 procente faţă de media europeană, o participaţie a statului crescută de la 19% la 25%, investiţii fără precedent în patrimoniu şi, nu în ultimul rând, respectarea celor mai stricte condiţii de mediu, la cele mai înalte standarde europene.
“Din punct de vedere economic, proiectul garantează profit pentru România. 78% din beneficiile economice ale proiectului rămân în România, statul încasează 2,3 miliarde de dolari numai din taxe şi impozite, iar alte 2,9 miliarde de dolari ajung la furnizori români şi la forţa de muncă românească. Guvernul a obţinut, totodată, asigurarea că românii vor ocupa miile de locuri de muncă şi că se va lucra în special cu companii româneşti. Nu în ultimul rând, se impulsionează fără echivoc activitatea economică din Alba. Dezvoltarea industriei alimentare din zonă este un obiectiv distinct al proiectului de la Roşia Montană, în care se regăsesc propunerile Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba privind dezvoltarea industriei alimentare. Ca urmare, printr-o investiţie de peste 7 milioane de euro, vor fi înfiinţate un abator şi o fabrică de procesare a cărnii, o fabrică de procesare şi un centru de colectare a laptelui, precum şi un centru de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure. Din punctul de vedere al protecţiei mediului, prin noul proiect au fost obţinute garanţii suplimentare. 146 milioane de dolari sunt destinaţi reabilitării mediului de la Roşia Montantă, au fost stabilite măsuri sporite de siguranţă împotriva deversărilor accidentale, iar calitatea apelor subterane şi a aerului va fi supusă permanent monitorizării. Totodată, 1000 de ha de teren urmează să fie împădurite şi 800 de ha de păşuni de pe terenurile neproductive sau degradate vor fi refăcute. Nu în ultimul rând, peste 80 milioane de dolari vor fi investiţi în conservarea patrimoniului şi amenajarea turistică a zonei Roşia Montană, care, astfel, va putea fi inclusă în circuitul turistic naţional şi internaţional” a declarat prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer.
Prefectul Gheorghe Feneşer şi primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, au comentat şi posibilitatea organizării unui posibil referendum pentru acest proiect. Ambii au fost de acord că nu este oportun acest lucru deorece în decembrie 2012 ”moții și-au spus punctul de vedere”
În opinia lui Eugen Furdui demararea proiectului al rezolva patru probleme majore în zonă: “Problema socială – Oamenii din zonele miniere nu vor mai trebui să trăiască din ajutoarele sociale pe care le primesc de la instituțiile statului ci vor avea un loc de muncă. Patrimoniul cultural – Toate lucrările la patrimoniul cultural au fost puse în valoare cu sprijin de la această companie. Problema de mediu – Eu am încredere că dacă se respectă legislația română și europeană, problemele de mediu de la Roșia Montană nu vor mai fi și acea apă roșie care poluează în momentul de față, în urma exploatărilor de stat, nu va mai fi. Problema economică – beneficii în bugetul de stat, în buzunarele cetățenilor și ale firmelor care vor lucra cu compania.”

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com