Premierul Ponta şi Crin Antonescu cer respingerea proiectul Roşia Montană

9 septembrie 2013 13:570 comments

victor-ponta-si-crin-antonescuPremierul Victor Ponta a declarat, luni, că, din moment ce liderii politici s-au pronunţat deja împotriva proiectului minier de la Roşia Montană înaintea dezbaterii parlamentare, acesta va fi respins în procedură de urgenţă în Legislativ.
Victor Ponta s-a declarat surprins de anunţul lui Crin Antonescu pe tema proiectului Roşia Montană, însă a declarat că “nu se poate supăra” pe liberal.
“Trebuie doar dat votul pe proiect (n.r. în Parlament) pentru a se închide discuţia. Ce rost mai are să facem comisie dacă liderii politici s-au pronunţat înainte de dezbatere. Trebuie ca Senatul, unde e proiectul, să îl respingă în procedură de urgenţă, apoi la Cameră se va întâmpla la fel”, a precizat Ponta. Întrebat dacă Guvernul riscă procese din partea firmei RMGC în aceste condiţii, premierul a explicat: “Vom avea procese oricum, dar nu vreau ca eu sau alţi miniştri să fim acuzaţi de subminarea economiei naţionale”.
“Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat. Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut. Proiectul ar trebui fie să fie retras, ceea ce nu e cazul, fie cred că trebuie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore care, în acest moment, împiedică aprobarea acestui proiect. Vorbim despre un proiect de anvergură naţională pentru că e vorba de unele din resursele naturale cele mai importante ale acestei naţiuni. De aceea dezbaterea publică are atâta aploare, şi nu invers”, a spus Crin Antonescu.
În opinia liberalului, proiectul nu are suficinetă susţinere publică şi naşte o scindare în societatea românească.
Totodată, liberalul semnalează suspiciuni în rândul opiniei publice că decidenţi politici nu ar acţiona conform cu interesele publice naţionale legitime. Un alt motiv pentru care proiectul ar trebui să fie stopat, spune Antonescu, ţine de anumite “fragilităţi ale proiectului”.
“E un proiect iniţiat de Guvern, dar premierul spune că va vota împotriva lui, în calitate de parlamentar. E un proiect care are un raport de aviz cu numeroase şi extrem de importante obiecţii la însuşi conţinutul proiectului din partea Ministerului Justiţiei. E un proiect care, în ceea ce priveşte avizul de mediu, ne prilejuieşte situaţia inedită în care, din partea iniţiatorului, ministrul de Resort ne spune că va da sau nu avizul în funcţie de rezultatul votului în Parlament. Un asemenea proiect cel puţin de către iniţiator trebuie susţinut, dacă iniţiatorul se hotărăşte să-l susţină, cu maximă determinare, cu argumente publice, politice şi tehnice fără fisură”, spune Antonescu.
“Poziţia mea e aceea că acest proiect, în acest moment, trebuie respins”, încheie liderul PNL.
Sursa: realitatea.net

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com