Primăria Alba Iulia: „Corecţie financiară pentru că am solicitat virarea unei garanții bancare în trezorerie”

30 ianuarie 2013 12:250 comments

hava 358
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice a aplicat o nouă corecție financiară, de 50.000 de lei, Primăriei Alba Iulia la un proiect finanțat din fonduri europene. Motivația corecției se referă la faptul că municipalitatea a solicitat virarea unei garanții bancare în trezorerie. Totalul corecțiilor financiare primite de Alba Iulia se ridică la peste 6,3 milioane de euro.
Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, reclamă prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că municipalitatea a primit o nouă corecție financiară la unul din proiectele finanțate din fonduri europene. Hava spune că această corecție, la lucrări de dirigenție de șantier, în valoare de 50.000 de lei, nu are suport și pare “desprinsă dintr-un SF politic aberant”.
În esență corecția de 50.000 lei a fost aplicată pentru că la constituirea garanției aferente acestei proceduri s-a solicitat virarea acesteia într-un cont de trezorerie. “La sesizarea administrației locale ca faptul în sine este unul 100% legal și normal, autoritatea controloare a recunoscut că s-a pripit cu decizia însă, tot ea, a despicat firul în 4 și a menținut corecția de 10% pentru ca lipsea din (con)text opțiunea de “depunere a garanției în numerar la casieria primăriei”. (…) Nu trebuie să ai mari cunoștințe de administrație sau de implementare a proiectelor pentru a avea dreptul să rămâi crucit și pentru a cataloga, fără să greșești, drept strigător la cer gestul unor zapcii moderni, trimiși țintit să aplice corecții acolo unde alți colegi de-ai lor deja verificaseră și constataseră că totul e în regulă și se desfășoară în legalitate deplină. Precedenta verificare a avut loc la sfârşitul anului 2011 şi prin nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare nr. 90912/28.12.2011 s-a consemnat că “nu se confirmă suspiciunea de neregulă notificată de către SVCPGN în adresa nr. VT-73743/04.10.2011”, dar “ţinând cont de abordarea Autorităţii de Audit în speţe similare, conform Raportului de audit de operaţiuni pentru POR nr. 51140/AP/23.07.2012, ulterior Notei de constatare menţionate mai sus, echipa de verificare consideră că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 31 din OUG 66/2011, cu modificările şi completările ulterioare pentru reluarea activităţii de verificare”, se arată în Nota de constatare din decembrie 2012.
Se ştie că autorităţile publice locale lucrează doar cu Trezoreria aşa că este clar pentru oricine că Primăria Alba Iulia nu putea cere viramentul garanţiilor într-un cont deschis altundeva. Dar, nerecunoscându-şi greşeala, autorii Notei de constatare nr. CA 91682/7.12.2012 insistă că primăria a făcut o neregulă pentru că “o altă modalitatede constituire a garanţiei bancare se putea efectua şi prin plata direct, la casieria autorităţii contractante. Excluzând acest mod de plată, solicitarea acestei cerinţe devine restrictivă”. Cu alte cuvinte oamenii MDRAP vor să vadă oamenii care participă la licitaţii umblând cu punga de bani prin oraşe ca să îi depună ca casieriile autorităţilor contractante! Nu că nu s-ar putea dar… să vedeţi unde trebuie să vireze Primăria Alba Iulia suma de 51.484,8 lei, valoarea corecţiei aplicate: într-un cont bancar de recuperare deschis la TREZORERIE şi nicăieri altundeva. De ce să nu vină cu plasa cu bani la casieria Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice?”, se arată în comunicatul semnat de primarul Mircea Hava.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com