Primăria Alba Iulia: Costurile pentru construcţia skatepark-ului vor putea scădea în urma procedurii de licitaţie
Construirea unui skatepark la Alba Iulia, în Cetate, a stârnit diverse controverse mulţi acuzând preţul mult prea respectiv 3 970 900 lei pentru realizarea investiţiei. În cadrul unui comunicat de presă al Primăriei Alba Iulia reprezentanţii instituţiei au făcut câteva referiri cu privire la acest subiect. Atfel, suprafaţa platformei propusă pentru acest obiectiv este de 1868 mp. Preţul estimat în faza de studiu de fezabilitate include toate costurile, inclusive proiectare, cerecetarea terenului (descărcare de sarcini arheologice), utilităţi, consolidare, sistematizare. Valoarea estimată de către proiectant de 3 970 900 lei cuprinde toate aceste costuri, estimate după un sistem referenţial generat de Hotărârea de Guvern nr 363 şi alte normative în vigoare, în care sunt specificate costurile maxime admise pentru fiecare tip de lucrare. Indiscutabil costurile estimate vor putea scădea în urma procedurii de licitaţie cu peste 30%, inclusiv costurile de proiectare incluse în licitaţie.
„Pentru o mai mare acurateţe vă oferim câteva dintre costurile estimate pentru mai multe lucrări specifice:
Alei de acces – 247 000 lei
Platforme betonate 402 000 lei
Iluminat – 46 000 lei
Mobilier urban – 218 000 lei
Amenajare protecţia mediului – 80 000 lei
Racord apă şi canalizare – 13 000 lei
Module şi elemente din compunerea skatepark-ului – 1 085 000 lei
Obiectivul de bază (skateparkul propriu-zis) are un cost estimat de 1 561 000 lei şi se va amenaja pe o platformă cu suprafeţe variat accidentate, tersata, cu plan înclinat având în dotare rampe şi balustrade specifice pentru sportul cu role, skateboard sau bmx. Faţă de cota accesului pietonal din latura de est a Cetăţii se vor înregistra diferenţe de nivel de la – 1,20m până la – 2,50m.
În proiectarea acestui parc se vor regăsi sugestiile comunităţii practicanţilor de sporturi extreme, dar mai ales propunerile specialiştilor, existând posibilitatea de a se opta pentru variante alternative de proiectare” se arată în respectivul comunicat de presă.
În ce priveşte acest subiect primarul Mircea Hava a declarat:“Toate aceste componente cumulate sunt perfectibile în funcţie de aşteptările celor cărora li se adresează această investiţie. Chiar dacă raportat la valoarea investiţiei avem o comunitate aparent mică de tineri pasionaţi de sporturile extreme cu role, skateboard sau biciclete, vrem să realizăm un lucru bun, care să atragă cât mai mulţi locuitori şi turişti în zonă, o alternativă reală de petrecere a timpului liber. Valoarea reală va scădea în funcţie de ofertele operatorilor economici, dar să nu uităm că investiţia se realizează într-un sit istoric. Este un reper de dezvoltare pentru oraşul nostru în care se vor regăsi tot mai mulţi tineri, o zonă civilizată şi optimă pentru practicarea acestui sport”