Prin proiectul DIFASS: Programe de sprijin de tip grant şi non-grant pentru IMM-urile din Regiunea Centru

24 iulie 2013 11:060 comments

ADR siteReprezentanţii ADR Centru au participat recent la cel de al patrulea workshop internaţional organizat în cadrul proiectului DIFASS cu scopul de a identifica scheme de sprijin de tip grant şi non-grant pentru IMM-uri. Workshop-ul s-a desfăşurat în Italia, la Cagliari şi Oristano fiind găzduit de Regiunea Autonomă Sardinia (RAS) şi de Pactul Teritorial Oristano (PTO). Pe parcursul celor două zile s-au prezentat opt bune practici, punându-se accent pe scheme de sprijin de tip grant şi non-grant de IMM-uri.
Peste 60 de invitaţi din Europa s-au reunit în Sardinia pentru a dezbate diferite modalităţi prin care IMM-urile pot fi sprijinite în demersul de accesare a unor finanţări de tip grant şi non-grant. În cadrul workshop-ului au fost prezentate opt bune practici implementate în diferite regiuni din Ungaria, Estonia, Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, constând în măsuri de sprijinire a afacerilor inovative implementate sau finanţate de organisme publice, accentul punându-se în special pe schemele de sprijin de tip grant şi non-grant pentru IMM-uri. Dintre acestea, participanţii au selectat iniţiativa “Prototron” (www.prototron.ee) prezentată de partenerul din Estonia, ca fiind cea mai bună practică a evenimentului. “Prototron” este un proiect iniţiat în august 2012, de către Tehnopol, Swedbank şi Universitatea Tehnologică din Tallin prin care se finanţează, din surse private şi într-o proporţie de 100%, tinerii antreprenori sau investitori în vederea realizării primului lor prototip de produs, cu scopul de a ajunge pe piaţă. „În cadrul secţiunii de analiză a bunelor practici prezentate în cadrul workshop-ului anterior, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prezentat de către reprezentanţii ADR Centru, a fost desemnat ca fiind cel mai bun exemplu de bună practică în vederea transferului şi în alte regiuni partenere. Prin intermediul proiectului DIFASS, ADR Centru va transfera în regiune cele mai bune metode şi practici inovative care să faciliteze accesul IMM-urilor la finanţare, de tip grant şi non-grant, inovare, internaţionalizare şi creştere durabilă” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la începutul anului 2012 într-un consorţiu format din 26 de parteneri internaţionali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la îmbunătăţirea eficienţei politicilor regionale pentru internaţionalizarea activităţii IMM-urilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Pentru implementarea activităţilor prevăzute în cadrul proiectului, Comisia Europeană a alocat un buget de 3.077.055 Euro, din care Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru îi revin 74.409 Euro, pentru toată perioada de implementare a proiectului de 36 de luni. Proiectul este finanţat prin Programul INTERREG IVC, al cărui obiectiv general este de a îmbunătăţi eficienta politicilor şi a instrumentelor regionale. INTERREG IVC oferă finanţare pentru cooperarea interregională la nivelul Europei, este implementat în cadrul obiectivului „cooperare teritorială a Comunităţii Europene” şi este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com