Procurorii din Alba au arestat un clujean ce încercat să vândă monede dacice
Tribunalul Alba a dispus arestarea unui bărbat din Cluj, acuzat că a încercat să vândă la o licitație în Germania mai multe monede sustrase dintr-un sit arheologic. De asemenea procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au reușit să recupereze din Munchen, Republica Federală Germania, un lot de 5 monede dacice din aur de tip Koson, precum și 14 piese de podoabă dacice, din argint, reprezentând părți din tezaurele sustrase de o asociație infracțională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal și puse în urmărire prin INTERPOL.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au solicitat, iar Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a inculpatului RADU HORIA-CAMIL, cetățean român din Cluj-Napoca, rezident în Marea Britanie, pentru săvârșirea infracțiunilor de: spălare a banilor și nerespectarea regimului de protecție a unor bunuri.
Mandatul de arestare nr. 41/17. 07. 2013 a fost emis și a fost pus în executare la 23.07.2013, inculpatul Radu Horia Camil fiind identificat pe teritoriul României. În prezent inculpatul se află în custodia Centrului de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, la dispoziția instanței de judecată.
În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: inculpatul Radu Horia Camil a fost trimis anterior în judecată, la Judecătoria Deva, prin rechizitoriul din 05. 08. 2008, emis în dosarul 151/P/2005, pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la furt calificat de bunuri culturale. Inculpatul a părăsit România și s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în fața autorităților judiciare române.
La 5 septembrie 2010 inc. Radu Horia Camil a fost depistat de autoritățile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur 12 monede romane și trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol, în timp ce se deplasa spre o casă de licitații din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacții ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile românești. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internațională adresată autorităților competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor și restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenența lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, cod LMI HD-I-s-A-03190.
La 16. 04. 2013, autoritățile britanice competente au transmis actele de cercetare privind pe Radu Horia Camil autorităților române. Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.
Inculpatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice și două table din bronz cuprinzând legile cetății Troesmis din Dobrogea.
În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparținând Patrimoniului Cultural Național, clasa Tezaur: 700 monede din aur, de tip Koson, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive și cercei din aur, 13 brățări spiralice din aur, precum și alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.
Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcția de Investigații Criminale, Inspectoratele de Poliție ale Județelor Hunedoara și Alba.
De asemenea procurorii au recuperat, prin cerere de asistență judiciară internațională din Munchen, Republica Federală Germania, un lot de 5 monede dacice din aur de tip Koson, precum și 14 piese de podoabă dacice, din argint, reprezentând părți din tezaurele sustrase de o asociație infracțională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal și puse în urmărire prin INTERPOL. Tezaurele au format obiectul unor operațiuni de spălare și valorificare pe piața internațională a antichităților, fiind identificate și indisponibilizate la o casă de licitații din Germania, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
La 24 iulie 2013, lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, urmând a fi depus în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.
Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiași cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile orașului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.
Conform experților: „cele cinci monede dacice, din aur, recuperate recent din Germania sunt stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 a. C.). Dintre acestea, două aparțin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î.Hr. Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice de argint, databile în secolul I a.C., conține o brățară simplă, decorată cu capete stilizate de șerpi, pandantive, cercei și verigi cu capetele răsucite”.
Operațiunea, desfășurată în conformitate cu Convenția privind asistența judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din 29 mai 2000 și Directiva 93/7/CEE a Consiliului din 15 martie 1993, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, reprezintă o premieră, fiind prima operațiune de repatriere de la o importantă casă de licitații din Germania, a unor piese aparținând Patrimoniului Cultural al României.