Proiect ambiţios al PNL Alba Iulia – Pol de Dezvoltare Urbană Alba Iulia-Sebeş-Teiuş-Aiud
În cadrul unei conferinţe de presă a PNL Alba Iulia la care au aprticipat preşedintele organizaţiei, Florin Roman, vicepreşedintele PNL Alba, Simion Creţu, consilierul local Gabriel pleşa şi purtătorul de cuvânt al PNL Alba Iulia, Adrian Simion au fost prezentate demersurile pentru realizarea Polului de dezvoltare economică Alba Iulia, Sebeș, Teiuș, Aiud. Mai precis, a spus preşedintele PNL Alba Iulia, Florin Roman, este vorba despre formarea unei conurbaţii 105.000 locuitori, care în paralel cu un alt proiect, autostrada Sebeș – Turda, care să aducă investiții importante și să creeze noi locuri de muncă în zona în județul Alba.
Potrivit liderilor PNL Alba Iulia, dacă nu se va realiza această asociere, acest proiect între primăriile și consiliile locale din aceste localități, riscăm ca situația economică să devină tot mai dificilă, în timp ce alte orașe din Transilvania, precum Timișoara, Sibiu, Deva, se dezvoltă.
“Prioritatea următorilor ani va fi atragerea de noi investitori la Alba Iulia și înființarea a noi locuri de muncă întrucât noi considerăm că timpul deja a cam trecut și dacă nu vom face această asociere riscăm să pierdem totul în competiția cu orașe mari din Transilvania care în același timp cu noi intenționează să facă un astfel de pol.Polul de Dezvoltare Urbană Alba Iulia-Sebeș-Teiuș-Aiud este un proiect de care a vorbit prima dată domnul Atanasiu în anul 1998.Polul aduce o serie de avantaje: a avea acest statut înseamnă obligativitatea ca toată populația să aibă acces la canalizare, apă și utilități în întreg polul de dezvoltare urbană. Înseamnă servicii de educație universitare, clinică medicală cu rang regional, cinematograf, teatru, sală polivalentă, centru de comerț și afaceri, gări feroviare racordate la rețeaua națională, grădină zoologică, etc. Noi vom constitui un grup de lucru la nivelul PNL iar până la finalul lunii iunie să prezentăm acest document iar după ce îl vom aproba în cadrul PNL îl vom supune dezbaterii publice” a spus președintele PNL Alba Iulia, Florin Roman.
Florin Roman a spus că a demarat discuţii cu primarii din localitățile ce urmează să facă parte din acest pol de dezvoltare, mai puțin Alba Iulia, care au fost toți de acord cu propunerea, chiar dacă sunt de la formațiuni politice diferite. Modelul conurbației s-ar putea realiza fie după modelul AIDA fie după un cu totul alt tipar.
Directorului ADR Centru, Simion Crețu, a spus că realizarea acestui pol economic în paralel cu construirea autostrăzilor pe raza județului Alba, reprezintă singura șansă de dezvoltare durabilă, de mai bună atragere a fondurilor europene, în fața Clujului, Târgu-Mureș, Sibiului, Timișoarei sau Devei, cel din urmă municipiu fiind foarte avansat în implementarea unui astfel de proiect.
Directorul ADR Centru a prezentat mai multe date foarte îngrijorătoare legate de perspectivele demografice, respectiv economice, ale locuitorilor județului Alba. Astfel, potrivit datelor statistice, județul nostru înregistrează o scădere alarmantă a populației, la nivel național având unul dintre cele mai severe ritmuri de declin demografic, respectiv 12,3 % din anii ‘90 și până acum. (424.000 locuitori în județul Alba în 1990, 327.000 în 2011). Dacă ritmul se va menține, previziunile sunt sumbre – se estimează ca în anul 2050, județul nostru să ajungă la o populație de doar 238.000 de persoane, iar polulația activă va scădea dramatic, find pusă astel în pericol capacitatea de susținere a sistemului de pensii.
08:28
Foarte bine.Dar cred ca nu se va realiza pana cand suntem condusi din Bucuresti.AUTOSTRADA TRANSILVANIA ESTE ABANDONATA, IN FAVOAREA AUTOSTRAZI PITESTI-CRAIOVA, PROBABIL CEI DIN GUVERN AU INVATAT GEOGRAFIA CA PENTRU A MERGE IN BUDAPESTA, VIENA, PRAGA TREBUI SA TRECI PRIN AUTOSTRADA PITESI-CRAIOVA.In rest in23 ani nu s-a facut NIMIC.