Proiectul robotic “Nicuşor câine rău” vedetă a UBBots 2013. Albaiulianca Alexandra Vîlcan a fost parte a proiectului

11 martie 2013 14:548 comments

Roboţii ne pot face viaţa mai uşoară în fiecare zi iar acest lucru ne-a fost demonstrat la sfârşitul săptămânii trecute de studenţi inovatori. Duminică zeci de studenţi de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj şi-au prezentat creaţiile la Ziua Roboţilor şi au vrut să-i impresioneze pe cei prezenţi. Puţini ştiu că şi Alba a fost reprezentată la acest concurs.
Mai précis, o studentă din Alba Iulia a Universităţii “Babeş Bolyai”, Alexandra Vîlcan împreună cu încă trei colegi: Dragomir Răzvan-creierul proiectului, Isip-Dărăban Alexandru-Ioan şi Cociar Timea-Ingrid au participat la competiţie cu un robot pe nume “Nicuşor câine rău”, creaţie venită după peste 250 de ore de muncă.

caine

Nicuşor câine rău a fost una din vedetele concursului reuşind să ia ochii celor prezenţi. Invenţia celor patru tineri ar putea foarte uşor să înlocuiască câine de pază deoarece Nicușor este un dalmațian simpatic care are ca misiune supravegherea casei.
El nu este un câine obişnuit, ci este unul modern. În loc să muşte el orbeşte hoţii cu un laser, îi sperie cu lătratul lui plin de octeţi, face poze răufăcătorilor pentru a strânge dovezi şi se lasă controlat de la distanţă de către stăpânul lui folosind o aplicaţie mobilă.Este în totalitate autonom, nu simte nevoia să fie conectat în permanenţă la o sursă de curent. Trebuie spus şi faptul că Nicuşor nu roade pantofii şi mobila şi nu trebuie dresat. Amintim şi faptul că Nicuşor este o persoană publică având facebook şi blog:http://nicusor-caine-rau.blogspot.ro/
Invenţia celor patru a câştigat mare pot cei patru inventatori reuşind să câştige o important sumă de bani,  produse IT şi licenţe software.
Alexandar Vîlcan ne-a declarat faptul că la competiţie au participat nouă proiecte robotice iar Nicuşor a fost unul dintre cei mai premiaţi şi îndrăgiţi roboţi, mai ales de către copii. Au mai fost premiaţi şi Smart Cart şi robotul care stinge incendii.
Pentru cei pasionaţi haideti să vedem cine este cu adevărat Nicuşor, confor blogului său: “Într-o vreme de criză, când numărul infracţiunilor creşte, fiecare dintre noi îşi doreşte o locuinţă sigură, bine păzită. Nicuşor, pe lângă faptul că rezolvă această problemă, nu necesită îngrijire ca un câine normal, nu face mizerie, nu are nevoie de hrană şi nici nu face gălăgie. El nu este un câine obişnuit, ci este unul modern. În loc să muşte el orbeşte hoţii cu un laser, îi sperie cu lătratul lui plin de octeţi, face poze răufăcătorilor pentru a strânge dovezi şi se lasă controlat de la distanţă de către stăpânul lui folosind o aplicaţie mobilă. Este atât de cuminte încât nu o să îţi roadă niciodată pantofii.

caine 5
Nicuşor reuşeşte să detecteze şi să ţintească ochii hoţilor datorită dispozitivului Microsoft Kinect. Senzorii infraroşii de adâncime ai acestuia oferă posibilitatea roboţelului să funcţioneze fără probleme chiar şi pe timp de noapte. Cele 4 microfoane incorporate din Kinect surprind orice zgomot ciudat şi astfel îl ajută pe Nicuşor să localizeze exact infractorul.caine 4
Controlarea de la distanţă este realizabilă momentan doar de pe telefoanele Windows Phone 7.5, însă protocolul de comunicare este conceput pentru a putea fi implementat pe orice dispozitiv/platformă ce cunoaşte noţiunea de Socket.
Nicuşor nu are picioare care să îi amorţească în lupta cu răufăcătorul. El foloseşte pentru deplasare cele 3 roţi de la iRobot, platformă pe care s-a construit întregul roboţel. Este în totalitate autonom, nu simte nevoia să fie conectat în permanenţă la o sursă de curent.
Gâtul lui Nicuşor este pus în mişcare de câtre Mindstorm NXT. Cu ajutorul lui robotul este întotdeauna pregătit să aplece capul la comanda stăpânului, dar şi să controleze laserul ce orbeşte răufăcătorii.
O provocare în timpul dezvoltării robotului a fost deconectarea acestuia de la orice sursă de curent. Cu un regulator de tensiune am reuşit să modificăm Kinect-ul astfel încât să îl putem alimenta de la acumulatorul iRobot-ului oferindu-i astfel independenţa lui Nicuşor”.caine 3

Tags:

8 Comments

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com