Protest: Primarii din ACoR Alba nemulțumiți de unele măsuri ale guvernului

23 august 2013 11:251 comment

damianFiliala Județeană Alba a Asociației Comunelor din România este solidară cu acțiunea primarilor de comune din întreaga țară, depunând la guvern un protest față de măsurile luate de acesta împotriva colectivităților locale, cu precădere împotriva comunelor.
Documentul critică dur mai multe ordonanțe de urgență emise de guvern, care, conform Asociației Comunelor din România, au dus la subminarea capacității administrative a comunelor, a resurselor materiale, instituționale și umane ale acestora prin aplicarea eronată al principiului democrației și al descentralizării.
Printre ordonanțele de urgență analizate în protest se numără cea a impozitului pe venit din activități agricole, care prevede că impozitul se virează la bugetul de stat și din acesta nu se distribuie nicio cotă defalcată către bugetele locale. Membrii Asociației vin cu propunerea ca aceste venituri să fie virate integral bugetelor locale și să deservească efectuarea de lucrări de cadastru, investiții, cofinanțare locală în cazul proiectelor din fonduri europene nerambursabile.
Asociația Comunelor mai acuză Guvernul că, prin Ordonanța de Urgență privind criza financiară și insolvența unităților administrativ-teritoriale, lovitura cea mai dură este suportată tot de administrațiile publice locale ale comunelor, cele centrale fiind exonerate de această procedură.
În același context, primarii critică viziunea pe care Guvernul Ponta o are referitor la comunele din România, prin prisma stabilirii numărului de posturi și reducerea cheltuielilor la ministere și la instituțiile și autoritățile publice, din subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului, care a accentuat problema decalajului între orașe și comune, descurajând dezvoltarea celor din urmă.
Tot în cadrul acestui protest, reprezentanții Asociației cer rezolvarea problemei incompatibilităților. În semn de protest, primarii amenință că, în cazul în care solicitările lor nu vor fi soluționate în cel mai scurt timp posibil, nu se vor implica în mobilizarea cetățenilor cu drept de vot la referendumul naționale pentru revizuirea Constituției și la alegerile europarlementare și prezidențiale și vor recurge și la alte forme de protest.
”Asociația Comunelor a fost creată pentru îndeplinirea unui scop precis, și anume solidaritate între unitățile administrativ-teritoriale în apărarea intereselor comunităților locale pe care noi, le reprezentăm. Constatăm cu surprindere cum descentralizarea și creșterea autonomiei locale devine doar o lozincă fluturată prin birourile Comisiei Europene, iar în practică asistăm la o tot mai mare centralizare și desconsiderare față de satu românesc”, declară Gheorghe Damian, președintele Filialei Județene Alba ACoR și primarul comunei Ciugud.

Tags:

1 Comment

  • A inceput dihonia si la PSD-istii din Alba Iulia. Cei “ALESI” s-au adunat pentru impartirea functiilor intr-o locatie secreta, iar cei “alesi” au inceput sa maraie. Relatii suplimentare la doamna Maria David proaspat aleasa dintre cei “ALESI”.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com