Protestul minerilor blocaţi în mină la Roşia Montană continuă şi astăzi

11 septembrie 2013 10:582 comments

998307_520218321399832_1489602160_nUltimele declarații ale guvernanților de la București cu privire la respingerea proiectului minier de la Roșia Montană au făcut ca minerii din Roșia să atragă atenția guvernanților prin gesturi extreme asupra consecințelor pe care respingerea legii privind proiectul RMGC le are asupra zonei.
Conform liderului sindicatului ”Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, 22 de mineri au decis să se blocheze în mina Cătălina-Monulești. Cristian Albu ne-a declarat că respectivii mineri erau în schimbul 1 și nu au mai ieșit la pauza de masă. Liderul sindical a spus că va merge la aceștia pentru a vedea care este situația. În opinia sa s-a ajuns la această situație datorită declaraților contradictorii ale politicienilor în ce privește proiectul minier de la Roșia Montană. Cristian Albu a spus că în acest moment este în desfășurare un miting în Piața Centrală din Roșia Montană, unde participă peste 300 de oameni care cer demararea proiectului minier
“Din păcate s-a ajuns la soluţii extreme. Oamenii mi-au spus că le-a ajuns cuţitul la os. Sunt disperaţi, le expiră contractele. Începe şcoala şi nu au cu ce să îşi trimită copiii la şcoală. Îl rog pe Crin Antonescu, cel care a provocat această situaţie, să vină la Roşia Montană, pentru a discuta cu oamenii de aici.Eu am discutat toată ziua cu ei, oamenii erau pur şi simplu disperaţi, mă sunau tot timpul să-mi spună ce-o să facă ei. La 1 octombrie o să le expire contractele, ei au contratct pe perioadă determinată. Viaţa lor depinde de acest proiect, viaţa lor depinde de locurile de muncă de aici. Mi-au spus că nu o să aibă bani să-şi plătească ratele, nu o să aibă bani să-şi trimită copii la şcoală şi pur şi simplu sunt disperaţi. Le-a ajuns cuţitul la os. O să merg la mina Cătălina unde m-au anunţat colegii că sunt blocaţi să vedem ce s-a întâmplat.”, a spus Cristian Albu.
La fața locului urmează să ajungă și prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer. Prefectul Feneșer a declarat că numărul minerilor blocați în mină este de 25 acesta putând crește în următoarele ore.
Acum câteva momente prefectul Gheorghe Feneșer a intrat în mină să discute cu minerii care s-au blocat în mina Cătălina Monulești.
Prefectul Gheorghe Feneşer a spus că doi dintre mineri au probleme medicale, unul are probleme cardiace, iar celălalt bronşită. „Îl voi informa pe Crin Antonescu şi pe liderii grupurilor parlamentare de solicitările minerilor şi sper că aceştia vor răspunde pozitiv”, a afirmat Feneşer.
„În mină sunt 22 de mineri. Starea lor fizică şi psihică este stabilă, oxigenul este uşor în scădere, dar starea lor generală este bună. Revendicările lor sunt următoarle: vor ca preşedintele Senatului, Crin Antonescu să vină să vorbească cu ei, toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare să vină aici la Roşia Montană să discute cu oamenii de aici, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla până sâmbătă la ora 12.00 vor intra în greva foamei”, a declarat Cristian Albu.
Ceilalţi mineri, care protestează la suprafaţă spun că sunt dispuşi să intre în subteran, alături de colegii lor.\
Miercuri seara, vicepreşedintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, s-a deplasat Roşia Montană. Acesta ne-a declarat că sâmbătă urmează să fie prezenţi în zonă şi senatorul PNL Teodor Atanasiu si primari liberali din zona.
“Am discutat in aceasta noapte cu cei 22 de mineri blocati in subteran, cu sotiile lor si cu minerii. Revendicarile lor: locuri de munca si vor ca politicienii care iau decizii sa vina sa discuta cu ei. Din păcate protestul se radicalizeaza. Maine(n.a.joi) se vor bloca in subteran alți mineri, iar de sâmbăta vor sa intre in greva foamei!” a declarat Florin Roman

Tags:

2 Comments

  • Speram ca acesti mineri care au protestat pentru un loc de munca alaturi de casa si un trai mai bun sa nu fi stat degeaba si sa isi fi bagat raceala in oase acolo in mina ci sa rasune la Bucuresti, sa vada ca si rosienii sunt uniti si vreau locuri de munca….

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com