PSD Alba vrea altă stemă pentru județul Alba

14 noiembrie 2013 15:151 comment

unnamedÎn cadrul unei conferințe de presă conducerea PSD Alba a anunțat că nu renunță demersul privind modificarea stemei județului Alba. Încă din primăvară social democrații din Alba încearcă să schimbe actuala stemă a județului aprobată în acest an de votul majorității aleșilor județeni. Membrii PSD Alba spun că actuala stemă nu este reprezentativă pentru județul Alba. În opinia lor cele mai reprezentative simboluri pentru județul Alba sunt un luptător dac, un legionar roman și sigiliul lui Avram Iancu.
Pentru modificarea stemei președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, alături de primarul din Abrud, Nicolae Simina, au trimis câte o adresă președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, cu o propunere de revizuire a actualei steme.
Modificarea pe care o propune PSD la actuala stemă a județului este modul de împărțire a celor trei părți ce încadrează simbolurile, pe orizontală, și unul dintre simboluri, celelalte două și culorile de fundal rămânând identice. Mai precis, în varianta prezentă, stema conține o poartă de cetate, arcuită, de argint, cu două turnuri crenelate, având în intrare stema Moldovei, care PSD propune să o fie înlocuită cu un luptător dac.
Stema judeţului Alba, revizuită în varianta PSD, are forma unui scut cu baza curbată, tăiat în trei câmpuri, prin trasarea unei linii orizontale la mijloc și a unei linii verticale din mijlocul liniei de sus a scutului până la linia orizontală din mijloc.
În primul câmp de sus, dreapta, pe fond albastru, se află un luptător dac, stând în picioare, privit din față, având capul spre dreapta, ținând în mână un scut și stindardul dacic, iar în mâna dreaptă o sabie încovoiată, peste scut.
În câmpul doi, de sus, stânga, pe fond roșu, se află un legionar roman, stând în picioare, privit din față, având capul spre stânga, ținând în mâna dreaptă o suliță, iar în stânga un scut negru cu inscripția VRR
În câmpul trei, partea inferioară a scutului, pe fond galben, se află sigiliul lui Avram Iancu, constând dintr-un brad verde, încadrat de inscripția „Sigillu Praefecturei Aurariei Gemine”
Argumentele PSD Alba pentru revizuirea stemei:
Luptătorul dac și legionarul roman nu se află în poziții de confruntare ci de apărare comună a teritoriului Daciei Romane, după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman; poziționarea celor doi luptători sugerează procesul de formare a poporului român și de continuitate pe aceste meleaguri, de rezistență în decursul istoriei; teritoriul județului Alba are cele mai importante vestigii dacice și romane din Românie; nicio altă stemă a județelor sau localităților României nu cuprinde însemne ale înaintașilor noștri daci; sigiliul lui Avram Iancu reprezintă un însemn al bogățiilor județului – pădurile, dar și al curajului, demnității, setei de dreptate socială și națională a locuitorilor județului Alba; plasarea în cele trei câmpuri a câte unei culori nu contravine normelor heraldice, deoarece în niciunul din acestea nu se reproduc culorile drapelului național; Guvernul României a aprobat steme ale unro județe sau localități care cuprind în câmpuri (cartiere) diferite câte o culoare reprezentând albastru, galben, roșu: ex. Stemele județelor Buzâu, Bistrița-Năsăud, Constanța, Hunedoara, Prahova, Teleorman, Vâlcea și cele ale municipiilor Alba Iulia, Aiud, ale orașelor Teiuș, Șercaia, etc.

Tags:

1 Comment

  • pensionar sarac

    Ar fi mai bine locuri de munca, cinste, demnitate,civilizatei, RESPECT , fata de batrani, saraci, bolnavi, educatie, sanatate pentru toti cetaceni judetului, nu bazaconi pe bani grei in laboratoare de partid , primari, prefecuri etc.Asta sa le fie in minte, si sa faca ceva daca pot, dca nu de ce nu DEMISIONEAZA?????S-AU NACUTI SEFI CA CEI DIN FAMILIA REGALA ENGLEZA??????

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com