Raportul Comisiei Speciale privind Roșia Montană trimis Parchetului General

19 noiembrie 2013 12:273 comments

rosiaRaportul Comisiei speciale pentru Roșia Montană, care propune respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auroargentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România, a fost trimis Parchetului General, a anunțat marți în plenul Senatului liderul grupului social-democrat, Ilie Sârbu.
Anunțul acestuia a venit după o serie de dezvăluiri făcute de la microfon de social-democrata Gabriela Firea, membră a Comisiei speciale, care a afirmat că “românii trebuie să afle” că momentul în care s-a acordat licența de exploatare pentru acest proiect este anul 1998, iar cel care a făcut acest lucru este Radu Berceanu, ministru al industriilor în acea perioadă.
“S-a afirmat de la tribuna principală a Senatului că rostul acestei comisii nu s-a justificat, pentru că cu toții știam totul și că guvernul vine acum să ne spună ceea ce nu știam, pentru că totul era… știut, nu-i așa? Că trebuie condiții de mediu, că doar trebuie să prevedem patrimoniul, că ne trebuie niște locuri de muncă și că în general trebuie să fim atenți cum negociem. Eu m-am ridicat să spun că nu știam ceea ce s-a aflat în cadrul audierii de la această comisie și nici dvs vă asigur că nu aveați cum să știți, și nici reprezentanții presei, deoarece licența de exploatare este secretă iar noi am primit certificat ORNISS și am semnat la comisie pentru a afla adevărul despre această licență și tot noi, prin vocea d-lui președinte Darius Vâlcov, am cerut desecretizarea acestei licențe de exploatare acordată în ’98. Și am spus că românii trebuie să afle ceea ce se spune astăzi de la această tribună că nu trebuie să se cunoască, și anume că în momentul în care s-a acordat licența de exploatare, în 1998, nu în 2013, sau în 2012, guvernul de atunci, printr-un domn ministru, și prin președintele Agenției Naționale de Resurse Minerale, au considerat ca statul român trebuie să primească de la investitorul canadian următoarele ‘beneficii’: zero locuri de muncă, zero investiție în poluarea istorică și în accidente ecologice, zero în prezervarea patrimoniului cultural (…), nicio penalitate în cazul nerespectării unor minime condiții stabilite în AGA și în Consiliul de Administrație”, a afirmat senatorul PSD.
Tot în 1998, a adăugat Gabriela Firea, tot printr-o semnătură a lui Radu Berceanu, s-a transferat licența cu titlu gratuit de la acționarul minoritar român la acționarul majoritar străin și, totodată, participația statului, acțiunile, au fost diluate de la 33% la 19%.
Sursa: Agerpres

Tags:

3 Comments

  • Alin Croitoru

    Parchetul sa isi faca datoria pt a putea incheia odata si acest capitol al “ilegalitatilor”.Ce nu inteleg eu este aceasta neincredere in institutile statului care dupa parerea mea sau autosesizat de mult in legatura cu acest subiect deoarece a fost foarte mediatizat.

  • Foarte bine sa raspunda cine trebiue,dar proiectul minier trebuie implementat deoarece este un castig foarte mare pentru Romania ,78% din beneficii raman in tara.

  • Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com