Regiunea Centru are o strategie de dezvoltare coerentă, destinată absorbţiei fondurilor europene în perioada 2014-2020
Reprezentanţii autorităţilor publice locale şi ai societăţii civile din Regiunea Centru s-au întâlnit marți la Hotel Parc din Alba lulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanţare, în concordanţă cu direcţiile următoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene. întâlnirea de lucru a fost organizată de către ADR Centru pentru avizarea Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru în perioada 2014-2020.
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) “Centru”, a organizat la Alba lulia, în data de 5 noiembrie 2013, o întâlnire a membrilor CRP “Centru”, pentru a transmite informaţiile privind activităţile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Peste 40 de persoane participante la reuniune au dezbătut stadiul elaborării Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 şi ulterior au avizat acest document de planificare regională.
La sfârşitul anului 2012, ADR Centru a pregătit un prim draft al strategiei regionale, care a fost pus în dezbatere publică la începutul acestui an şi pe baza căruia s-au purtat discuţii şi au avut loc întâlniri pe tema dezvoltării şi prioritizării portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este de fapt o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanţare nerambursabilă în viitoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 şi 2020. Pe durata anului 2013 au avut loc întâlniri de lucru cu grupurile de lucru judeţene şi grupurile tematice stabilite la nivel regional, pentru a dezbate Planul Regional de Dezvoltare (PDR Centru 2014-2020) şi au inclus dezbateri cu reprezentanţii celor şase Consilii judeţene ce compun Regiunea de Dezvoltare “Centru”, pentru analiza priorităţilor de dezvoltare şi a proiectelor din portofoliul regional. Prin aceste întâlniri de lucru, membrii CRP Centru şi-au armonizat punctelor de vedere, provenite de la nivel judeţean, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru să fie coerentă şi unitară, în aşa fel încât să asigure absorbţia cu succes a fondurilor europene în următorii ani.
“Comitetului Regional de Planificare Centru este forul parteneri al principal de la nivel regional pentru elaborarea PDR şi are rolul de a aviza documentele de planificare elaborate la acest nivel, pe care le supune apoi pentru aprobare Consiliului pentru Dezvoltare Regională. La această întâlnire am avizat Strategia de Dezvoltare a Regiunii, pe baza aspectelor europene şi naţionale privind procesul de programare pentru perioada 2014-2020. Practic, am prezentat participanţilor ce a reieşit din studiile tematice pe care le-am elaborat şi care pot fi descărcate de pe site-ul nostru. Am discutat punctual cu reprezentanţii fiecărui judeţ şi ai fiecărui grup tematic, şi vom mai discuta, pe fiecare capitol al Strategiei, pentru definitivarea portofoliului de proiecte, care să se plieze pe viitoarele Programe Operaţionale. Astfel, am colectat informaţiile necesare, care se pot transforma în idei de proiecte şi care ar putea fi propuse pentru finanţare în viitoarea perioadă din fondurile europene nerambursabile”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Pentru CJ Alba prioritar este porțiune de drum dintre Poarta Raiului și Transalpina
În ce privește județul Alba, vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui a declarat:
“Am participat din partea CJ Alba la întâlnirea Comitetului Regional de Planificare Centru, unde s-a discutat portofoliul de proiecte al județului Alba, pentru următoarea perioadă de bugetară 2014-2020, practic proiectele ce vor fi finanțate pe viitorul POR. Ca prioritate pentru CJ Alba, noi am depus toată documentația, cu fișă de proiect pentru drumul județean ce face legătura între Vinerea-Cugir-Șurianu-Poarta Raiului, respectiv legătura cu Transalpina. Din această porțiune prioritar este tronsonul de 15 kilometri care face legătura între Poarta Raiului și șoseaua Transalpina, pentru că astfel vom reuși să punem în valoare proiectul de zonă schiabilă de pârtii de schi pe care CJ Alba îl derulează în zonă împreună cu primăriile din Șugag și Săsciori. Avcem acolo deja o zonă electrificată, sunt șanse mari ca acest tronson de 15 kilometri care este prioritate pentru județ să fie finanțat pe viitorul POR și astfel vom putea vorbi în viitor despre un proiect turistic important pentru județul Alba care va fi finalizat”