România mai pierde o autostradă din cauza INCOMPETENȚEI!

27 noiembrie 2020 10:330 comments
  • Daune de 230 milioane de lei pentru o reziliere abuzivă a contractului
  • România poate da înapoi toate fondurile europene destinate autostrăzii Lugoj-Deva

 

În timp ce toate partidele politice, de la un colt la altul al eșichierului politic ne promit sute de noi km de autostrada in Romania, iar PNL și PSD și-au făcut o adevărată propagandă vorbind despre investițiile în infrastructură ca singurul motor al economiei care vor scoate țara din criză, realitățile le dau peste nas atât lui Ludovic Orban cât și lui Marcel Ciolacu.

După cum au anunțat reprezentanții Asociației PRO Infrastructură, o nouă licitație va fi ANULATĂ după ce statul român a fost incompetent în a întocmi la timp toate documentațiile necesare și timpul a fost pierdut:

“CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva, după ce a lansat respectiva licitație în iulie 2019 și a ținut-o suspendată mai bine de un an din cauza lipsurilor majore din documentația tehnică.

Am tras nenumărate semnale de alarmă de-a lungul ultimilor ani privind modul dezastruos prin care această autostradă a fost manageriată de Compania de Drumuri. Totul a plecat de la semnarea în 2013 a unui contract ce prevedea o săpătură imensă în dealurile de la Holdea, deși acordul de mediu solicita construirea unor tuneluri pentru mașini care să lase mediul natural intact. Următoarea cărămidă a fost pusă de Ștefan Ioniță în 2017-2018, când a reziliat contractul în mod abuziv, tribunalul internațional confirmând în acest an că statul român trebuie să plătească constructorului daune financiare de peste 230 de milioane de lei.

Cu alte cuvinte, la aproape 10 ani de la lansarea proiectului, suntem departe de finalizarea sa și în același timp buni de plată. O altă veste proastă este că este tehnic imposibilă finalizarea autostrăzii până în 2023, astfel încât Comisia Europeană să considere acest coridor european de transport funcțional. Drept urmare, cel mai probabil vom ajunge să dăm înapoi toți banii europeni atrași până în prezent pentru întreg proiectul Lugoj-Deva.

Incompetența, aroganța sau lipsa de viziune au blocat și vor bloca mulți ani în continuare dorința șoferilor de a circula doar pe autostradă între Sibiu și granița vestică de la Nădlac. Fără studii de teren profesioniste, un proiect tehnic complet și un management de contract competent nu se va atinge acest deziderat”, se arată într-un comunicat devenit viral al ONG-ului Asociația Pro Infrastructură.

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com