Românii cer ReUnirea la Alba Iulia

2 decembrie 2013 10:060 comments

tricolor

Platforma Civică Acțiunea 2012, o coaliție de organizații nonguvernamentale unioniste, s-a implicat anul acesta, alături de autoritățile locale, în organizarea programului oficial al Zilei Naționale de la Alba Iulia. Participanții veniți din toate colțurile țării în Cetatea Unirii au luat parte, cu această ocazie, la momente dedicate tricolorului și Basarabiei.
Unioniștii s-au întâlnit la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, iar mai apoi au fost prezenți la depunerea solemnă de coroane, afișând mesaje menite să amintească faptul că Unirea nu este întreagă fără Basarabia. Sub genericul „Uniți sub tricolor”, s-a desfășurat o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni la Poarta a IV-a și Poarta a III-a, cu obiectivul de a semnala importanța simbolurilor naționale pentru români.
Momentul culminant a fost la ora 18:50, când 95 de lampioane au fost lansate concomitent în două capitale ale Unirii de la 1918: Alba Iulia și Chișinau. Această acțiune a avut loc în contextul necesității reîntregirii naționale după 95 de ani de la Marea Unire.
„Faptul că suntem prezenți în fiecare an la Alba Iulia pe 1 Decembrie demonstrează că nu am uitat de idealul străbunilor noștri, cel de reîntregire a neamului. Dorința românilor de a transforma Basarabia într-o prioritate naționala este tot mai vizibilă, inclusiv prin manifestările de azi, de la Chișinău” a declarat Mihai Nicolae, co-președintele Platformei Civice Acțiunea 2012.
Amintim faptul că pe scena din Piața Cetății au fost prezenți Lăutarii din Chișinău, cu un concert extraordinar de muzică populară, „Dorul Basarabiei”, sub orchestra maestrului Nicolae Botgros. În acest mod, reprezentanții administrației din Chișinău, oraș înfrățit cu Alba Iulia, și-au exprimat aprecierea față de participanții la Sărbătoarea Unirii.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com