Românii și bulgarii pot lucra oriunde în Uniunea Europeană de la 1 ianuarie
Ultimele restricții pe piața muncii din Uniunea Europeană pentru români și bulgari au fost ridicate de la 1 ianuarie 2014, fapt primit cu preocupare în unele țări. Bucureștiul și Sofia asigură însă că temerile sunt nefondate, comentează francetvinfo.fr. și AFP, după ce ultimele restricții au dispărut în nouă țări (Germania, Austria, Belgia, Spania, Franța, Marea Britanie, Luxemburg, Malta, Olanda), la șapte ani de la aderarea României și Bulgariei la UE.
Foto: AP ARHIVA / VADIM GHIRDA
Premierul român Victor Ponta și oficiali bulgari asigură cu regularitate că nu va exista niciun val de emigrație începând de de miercuri. ‘Oamenii…vor un loc de muncă bun, un venit mulțumitor și dreptate în țara lor și nu să își cumpere un bilet doar dus din Bulgaria’, a spus marți seară președintele bulgar Rossen Plevnielev în mesajul său de Anul Nou.
Numeroși analiști independenți din România și Bulgaria sunt de părere că nu se poate aprecia exact numărul persoanelor care vor pleca din cele două țări, dar estimează că marile valuri de emigrație au avut deja loc.
În Marea Britanie însă, membri ai Partidului Conservator au făcut presiuni până în ultima clipă asupra premierului David Cameron pentru amânarea deschiderii pieței muncii, apreciind că ‘valul de imigranți români și bulgari va apăsa serviciile sociale’. Însă chiar liderul partidului, Grant Shapps, a arătat că măsura nu nu putea fi amânată. Oficiali români și bulgari, precum și un comisar european, au denunțat tonul dezbaterii de la Londra, amintește AFP.
Și în Germania, Partidul Conservator bavarez, aliat al cancelarului Angela Merkel, s-a opus ridicării restricțiilor de pe piața muncii, arătând că există un risc crescut de ‘fraudare a serviciilor sociale’. Dar purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a replicat că ‘libera circulație a persoanelor este o șansă pentru germani și pentru Germania’.
În Spania, țară în care există deja un milion de români și mulți bulgari, renunțarea la restricțiile de pe piața muncii nu a declanșat controverse majore. ‘Marea majoritate a românilor s-au integrat foarte bine’, spune ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual.
De la căderea comunismului, circa 3 milioane de români și un milion de bulgari au emigrat, majoritatea în Spania și Italia. Franța și Marea Britanie au recrutat și ele mii de medici și asistente medicale. Mulți români și bulgari doresc să rămână în țările lor, în pofida salariilor mici, a neîncrederii în clasa politică și a deteriorării serviciilor de sănătate, încheie francetvinfo. fr și AFP.AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Cristina Mac) potrivit AGERPRES
17:58
Romanii pot lucra oriunde in UE. Atentie mare , scrie POT LUCRA nu POT FURA oriunde in UE.
10:26
IN TARA CINE VA LUCRA PENTRU 600 DE PARLAMENTARI, MII DE FUNCTIONARI CARE LUCREAZA PENTRU PRESIDENTIE, MINISTERE, PARLAMENT ETC DACA TOTI PLEACA????/CA munca de a crea plus valoare!!! nu este nici la primarie, nici la parlament, presidentie, ministere, sri, die, judecatorie, banci etc, numai paguba, si risipa pentru 3-4 zile lucratoare pe saptamana.VAI DE NOI , CU ATATA MINCIUNA DE UE, FMI, ETC.