Şcoala profesională de tip Kronstadt are sprijinul total al CJ Alba şi al Primăriei Alba Iulia

13 martie 2013 15:120 comments

sedintaAstăzi la sediul Consiliului Judeţean Alba a avut loc o nouă şedinţă a Comitetului de Dezvoltare Economică a judeţului Alba. La întâlnire a participat conducerea CJ Alba reprezentată de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi vicepreşedintele Florin Roman, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, city managerul municipiului Alba Iulia Nicolaie Moldovan, inspectorul şcolar general adjunct Marcela Dărămuş  pe de-o parte şi cei mai importanţi agenţi economici din judeţ pe de altă parte.

Scopul principal al întâlnirii a fos posibilitatea implementării modelului german de şcoală profesională, tip Kronstadt în judeţul nostru. Trebuie spus că acest model de şcoală este implementat cu succes la Braşov şi de aceea la întâlnire a participat Cristian Popescu membru al Clubului Economic German care le-a explicat celor prezenţi modul în care proiectul a fost implementat la Braşov.

Moderatorul întâlnirii a fost vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman care a şi vizitat şcoala de tip Kronstadt de la Braşov.

Acest tip de şcoală  readuce de faptul tipul de dinainte de 1989 a şcolii profesioanle româneşti dispărut de ceva atip din sistemul reducaţional românesc. Mai précis în cadrul şcoli de tip Kronstadt elevii vor face mai multă practică şi mai puţină teorie, comparativ cu modelul românesc. Durata studiilor este de doi ani.

Un alt aspect important al acestei forme de învăţământ constă în faptul că specializările sunt create pe baza necesităţilor de pe piaţa forţei de muncă, la propunerea agenţilor economici din zonă. Aceştia sunt şi cei care vor absorbi forţa de muncă nou creată.

Printre avantajele oferite de această formă de şcolarizare se numără o bursă în valoare de 200 de lei din partea ministerului şi alţi 200 de lei din partea agenţilor economici unde tinerii îşi desfăşoară practica. În plus aceştia primesc şi o masă caldă pe zi şi transport gratuit către fabrici pe durata practicii.

În ceea ce priveşte rigorile, sistemul german îşi păstrează renumele. Elevii sunt atent verificaţi în privinţa absenţelor şi a activităţilor pe care le au la cursuri şi în practică. Candidaţii trebuie să aibă sub 18 ani şi să fie absolvenţi de clasa a IX-a.

Un lucru demn de lăudat este faptul că acest proiect se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Consiliului Local Alba Iulia, care ar putea pune la dispoziţie o clădire în care să îşi desfăşoare activitatea această şcoală şi de asemenea nu trebuie uitat nici sprijinul ISJ Alba. Primarul Mircea Hava, prezent la întâlnire, vede o astfel de şcoală mult mai practică decât variantele care există în momentul de faţă, spunând că preferă să finanţeze această unitate de învăţământ decât pe cele care “au rezultate de 4% promovabilitate la Bacalaureat”.

Agenţii economici s-au arătat şi ei interesaţi de proiect venind cu propuner din domeniul tehnic,  industria alimentară sau domeniul viniviticol.

Toate propunerile firmelor vor fi trimise în două săptămâni către Consiliul Judeţean Alba în următoarea perioadă, iar dacă există interes, va fi organizată şi o vizită în Braşov pentru a lua contact direct cu ceea ce înseamnă o Şcoală Kronstadt în România.

În cazul în care totul va decurge bine acest proiect va putea să funcţioneze din acet an în Alba

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com