Silviu Bian condamnat la șase ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

7 iunie 2013 13:161 comment

Silviu-Bian

CAB a admis în parte apelul formulat de Silviu Bian împotriva sentinţei din 23 mai 2012, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, reducând pedeapsa aplicată de la 9 la 6 ani închisoare. Instanţa a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate. De asemenea, a respins ca nefondate apelurile declarate de DNA şi a celorlalţi doi inculpaţi, Cristache Ristea şi Alexandra Maria Ţichindelean, care au rămas cu pedepsele de patru ani de închisoare, respectiv doi ani şi jumătate de închisoare.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
În 23 mai 2012, fostul preşedinte al ANOFM, Silviu Bian, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 9 ani de închisoare cu executare.
În acelaşi dosar, fostul director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), Maria Ţichindelean, a primit doi ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, iar directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, a fost condamnat la patru ani de închisoare.
În plus, instanţa i-a confiscat lui Silviu Bian sumele de 956.000 lei şi 22.000 euro, menţinând sechestrul pus de procurori pe bunurile acestuia.
Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2011.
Potrivit DNA, începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se află în derulare două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate “Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi “Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR” pentru fiecare proiect fiind alocată finanţarea maxim admisă de 5 milioane de euro.
În perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al ANOFM şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei şi 22.000 euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Potrivit anchetatorilor, banii au fost remişi lui Silviu Bian de directorul executiv al Centrului de Formare Râşnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.
“Din suma totală pretinsă, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, informa DNA.
De asemenea, Maria Ţichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, în cursul lunii august 2011 a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR suma de 10.000 lei cu titlu de mită.
Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a favoriza societatea comercială în situaţia unor controale ulterioare.
Tribunalul Bucureşti a dispus, pe 16 octombrie 2011, arestarea preventivă a lui Silviu Bian pentru de 29 de zile, măsura fiind prelungită de mai multe ori.
sursa:http://www.money.ro/

1 Comment

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com