Protest la Roșia Montană: Domnule Crin Antonescu, nu blocați proiectul Roșia Montană

10 septembrie 2013 11:371 comment

mineri
De azi dimineață în Roșia Montană aare loc un protest spontan a peste 500 de mineri din Sindicatul Viitorul Mineritului Roșia Montană, prin care aceștia cer autorităților demararea proiectului minier. Protestul a venit după ce premierul Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu au susținut că proiectul va fi respins.
Minerii strigă lozinci precum “Vrem minerit la Roşia Montană”, “Vrem locuri de muncă”, Jos şomajul, “Ne-am săturat de atâta aşteptat”. Minerii sunt hotărâți să protesteze până când vin reprezentanţii autorităţilor să discute cu ei. Aceștia vor să blocheze drumul judeţean și să meargă în marş de la Roşia Montană spre Alba Iulia.
Într-o scrisoare deschisă liderul Sindicatului Viitorul Mineritului din Roșia Montană, Cristian Albu în numele minerilor din Roșia Montană îi cere președintelui Senatului, Crin Antonescu, să nu blocheze proiectul Roșia Montană. În continuare vă prezentăm scrisoarea deschisă adresată de Sindicatul Viitorul Mineritului Roșia Montană, președintelui Senatului, Crin Antonescu.
“Domnule Președinte al Senatului,
Veţi candida anul viitor la alegerile prezidențiale. Înţelegem emoţiile pe care protestele împotriva proiectului de la Roşia Montană vi le-au provocat, dar ținem să subliniem că românii din toată țara vor să muncească, nu să protesteze. Spaima cea mai mare a românului de rând este ziua de mâine, nu o pancartă. Cea mai mare frică a noastră, ca părinți, este ce punem mâine în farfurii copiilor noștri, nu o serie de lozinci. Majoritatea romanilor vor locuri de munca si au nevoie de orice sansa poate apărea – inclusiv cea de la Roșia Montană. Iar, din punctul nostru de vedere, rolul unui politician, ca și dvs., este să țineți cont și de vocea noastră, a celor care nu avem locuri de muncă și niciun fel de perspectivă pentru noi, pentru copiii noștri și pentru familiile noastre.
De ce nu aţi încercat, domnule Antonescu, să ne ascultați, măcar, şi nouă necazul? De ce nu ați dat, domnule Antonescu, șansa ca argumentele ambelor tabere să fie expuse și, de ce nu, înțelese de toată lumea? De ce credeti ca sunt mai importante protestele unor tineri în București decât vocea, poate tăcuta, a celor care trăiesc în sărăcie și disperare, peste tot în țară? În faţa unor probleme sociale atât de brutale, în faţa unor beneficii economice de care s-ar fi bucurat întreaga Românie, de ce aţi ales calea facilă a refuzului fără o dezbatere reală? De ce ne luați șansa de a munci cinstit, doar pentru că ați fost impresionat de stradă?
Tot ceea ce noi, oamenii de aici, dorim să facem în anii următori este să muncim. Să muncim cinstit, așa cum au făcut-o generații și generații înaintea noastră. Şi suntem convinşi că, la fel ca noi, sunt multe alte milioane de români care doresc, la fel, să muncească. Vrem să muncim, să plătim taxe şi impozite, să contribuim fiecare, după puterea şi priceperea sa, la dezvoltarea economică a României.
Noi suntem oameni simpli, nu avem luxul unor opţiuni care să ne îndepărteze de aceste locuri. Aici am crescut noi, aici vrem să ne creştem şi copiii. De ce refuzați o inițiativă privată, de ce ne refuzaţi nouă dreptul la muncă, fără o analiză, fără o deliberare, fără a ţine cont că, în spatele acestui subiect, noi am fost, suntem și vom fi și pe viitor tot aici?
Domnule Antonescu, prin decizia dvs. ați dezamăgit oamenii din Ardeal care încă vedeau în dvs. o speranță de mai bine. Chiar dacă poate nu va mai ajuta la nimic, vă cerem, în final, domnule Antonescu, să reveniți asupra deciziei dvs. Și, dacă țineti la soarta a mii și mii de oameni din zona Alba, vă rog domnule președinte să renunțați a mai bloca acest proiect. Avem mare nevoie de aceste locuri de muncă, și încă vă așteptăm aici, în zonă, să vă spunem așezat și liniștit problemele noastre.

Cu încredere într-un răspuns favorabil,

Cristian Albu,
Președinte
Sindicatul Viitorul Mineritului
Roșia Montană”

Tags:

1 Comment

  • Da, va inteleg ca aveti nevoie de locurile de munca. E dreptul vostru sa vreti sa va fie mai bine. Dar nu fiti obtuzi in gandire, nu va prostituati pt cativa leuti. Acele “locuri de munca” promise nu sunt pt voi. din cei 800 (asta e estimare companiei, deci in realitate mult mai putine) necesari pe perioada exploatarii cati credeti ca vor fi din zona? Cati aveti pregatire sa lucrati cu astfel de utilaje? Ce vei face cand tu, cel care strigi sus si tare ca vrei loc de munca vei ramana cu buza umflata? Umflata de nervi ca nu tu vei lucra acolo si umflata in plus si de cianura? De ce nu cereti o organigrama detaliata de la companie, sa vedeti ce locuri de munca vor fi? ca de aruncat cu cifre in stanga si in dreapta e simplu.

    Si revenind, cati dintre voi ati vrea sa va otraviti cu buna stiinta ca sa dati locuri de munca la altii?

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com