Sindicatul ”Viitorul Mineritului”: Patrimoniul de la Roșia Montană se salvează cu bani, nu cu vorbe
Constatăm că la Cluj Napoca a avut loc o dezbatere pe marginea patrimoniului cultural de la Roșia Montană. Ne exprimăm dezacordul că la această dezbatere nu au fost invitați și specialiștii care au desfășurat la Roșia Montană cel mai amplu program de cercetare arheologică din România, coordonat ştiințific de către Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti) şi autorizat de către Ministerul Culturii. Dacă acești specialiști români și străini de renume mondial ar fi fost invitați la dezbatere, ei le-ar fi comunicat participanților că obiectivele importante ale patrimoniului cultural de la Roșia Montană se află în afara zonei miniere.
Vă informăm că în urma studiilor complexe desfăşurate în ultimii 10 ani la Roșia Montană, s-au identificat şi delimitat următoarele zone protejate in situ:
Carpeni – 23,3 ha, complexul de galerii Cătălina-Monuleşti, Piatra Corbului – 5,4 ha, Tău Găuri – 3 ha, Jig Văidoaia, reprezentând zone protejate cu valori arheologice, care se întind pe o suprafață de peste 31 ha;
Centrul lstoric – 137 ha, Biserica Greco-Catolică – 4 ha și zona Primăriei actuale – 3 ha, reprezentând zone de protecţie a valorilor arhitecturale şi urbanistice, care se întind pe o suprafață totală de peste 144 ha.
Dacă se va deschide mina de la Roșia Montană vor fi investiți 100 mil. dolari în patrimoniul din România, dintre care 70 mil. dolari în protejarea și conservarea acestor obiective de la Roșia Montană.
De asemenea, considerăm inacceptabilă o dezbatere publică fără să fie invitați printre vorbitori și reprezentanți ai comunității locale. Autoritățile și comunitatea locală nu susțin demersul de înscriere pe lista UNESCO a Roșiei Montane, dorința comunității fiind de fapt punctul de plecare chiar într-o discuție teoretică a unui astfel de subiect oriunde în lume.
Mai mult, la referendumul județean de anul trecut, peste 80% din locuitorii comunei Roșia Montană au votat pentru repornirea mineritului, singurul care ne oferă locuri de muncă, posibilitatea dezvoltării zonei și care poate pune la dispoziție fondurile reale pentru restaurarea și salvarea patrimoniului cultural.
În prezent, zeci de reprezentanți ai sindicatului nostru lucrează la amenajarea patrimoniului din Roșia Montană. Noi știm că patrimoniul poate fi salvat cu bani și cu oameni, nu cu vorbe și rapoarte.
Noi știm că mineritul și patrimoniul nu se exclud, ci, dimpotrivă, pot coexista. Ajutați-ne să salvăm patrimoniul de la Roșia Montană prin minerit, nu prin vorbe și demagogie.
Cristian Albu,
Președintele Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Roșia Montană
15:51
la Cluj, ce-i drept, au fost invitaţi specialişti necumpăraţi de RMGC, care să spună ce aberaţii vrea RMGC-ul. salvarea unui patrimoniu prin demolare, de fapt asta propovăduiţi voi.
16:10
=))) vai cat mai distrat.
Nu am ras atat de bine de multa vreme.
nu pot sa cred.. Nene, tu ce esti? lider de sindicat..
hmmmm interesant.
16:30
Pai tinand cont ca nea caisa Albu le stie pe toate si nu e doar lider de sindicat, ci si reprezentantul RMGC si a satelitilor acestora in fata diverselor autoritati publice, cum sa nu se dea si specialist in cultura?! Poate venea si el la Cluj sa participe la dezbateri si sa explice de ce pozitia Academiei Romane nu e intemeiata, dar al “specialistilor” in cultura anonimi la care face referire da. E doar un manipulator de joasa speta, platit cu bani grei pentru gargara pe care o publica cu o consecventa demna de o cauza mai buna. Poate ar trebui sa se mai inchida in muzeu vreo 2-3 zile si sa-si ia un mic concediu inghitindu-si amarul. In forma de protest ca nu-l baga nimeni in seama. Poate-l va salva de aceasta data sinistrul culturii Barbu!
22:46
RMGC dă un exemplu de responsabilitate corporativă. Mineritul modern reprezintă o sursă sigură pentru dezvoltarea și menținerea biodiversității pe termen lung. Proiectul Roșia Montană are o componentă importantă dedicată activităților de ecologizare și monitorizare a mediului înconjurător.
23:51
un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.