Sindicatul Viitorul Miniretului: Doamnă europarlamentar Renate Weber,vrem să avem locuri de muncă

1 septembrie 2013 17:485 comments

rosiaÎntr-o scrisoare semnată de liderul sindicatului Viitorul Mineritului Roșia Montană, Cristian Albu, membrii sindicatului îi cer europarlamentarului Renate Weber sprijin pentru a avea locuri de muncă. În continuare vă prezentăm respectiva scrisoare:

“Stimată doamnă Europarlamentar Renate Weber,

Am vrea ca strigătul de disperare al miilor de mineri din Apuseni să ajungă prin dumneavoastră, în calitate de europarlamentar al nostru, la întreaga Europă. Să ştie toată lumea cât de greu se trăieşte în Munţii Apuseni în secolul 21 în lipsa unui loc de muncă! Să cunoască Europa umilinţă la care suntem supuşi când nu ne putem hrăni copiii şi să afle toată lumea că acum vrem să apărăm singura şansă care ni s-a arătat: repornirea mineritului. Demnitatea de miner ne-a împiedicat de multe ori să ne strigăm durerea, însă acum nu mai putem răbda: ne-am săturat de ipocrizia celor care pretind că ne salvează din colţurile cele mai îndepărtate ale României şi ale Europei, fără să ştie măcar să găsească pe harta Roşia Montana.
În calitatea dvs de europarlamentar, ne bazăm pe dvs şi pe colegii dvs să ne ajutaţi să avem locuri de muncă, să avem siguranţa zilei de mâine, iar ţara să prospere.
Însă am văzut cu amărăciune că dumneavoastră sunteţi unul din cei mai înverşunaţi opozanţi ai locurilor noastre de muncă, ai muncii noastre de mâner! Cum ne ajutaţi dvs să ne câştigăm traiul şi să avem din ce să ne creştem copiii? Dumneavoastră nu trăiţi cu noi aici şi nu priviţi în fiecare zi tristeţea şi disperarea din ochii copiilor şi ai familiilor noastre. Nu cunoaşteţi durerea din sufletul minerilor care nu mai au ce munci!
De fapt, dvs protestaţi DOAR împotriva proiectului minier de la Roşia Montana şi, aşa cum spuneţi, v-aţi pronunţat cu consecvenţă împotriva lui. Oare are legătură cu faptul că aţi condus Fundaţia Soros România exact în perioada 2006-2007, de când v-aţi declarat opoziţia? Dar acum, cel puţin oficial, nu mai reprezentanţi Fundaţia Soros, deci interesele ţării şi ale romanilor ar trebui să fie pe primul plan!
Cu tot respectul, când aţi venit ultima oară la Roşia Montana? Cu siguranţă, la inaugurarea sediului Fundaţiei Soros din Roşia Montana – poate multă lume nici nu ştie că Fundaţia Soros are un sediu în Roşia Montana, dintre toate comunele din România! Ce a făcut Fundaţia Soros pentru localnicii de la Roşia Montana?!?
Facem un apel, în numele tuturor localnicilor din Roşia Montana, din Abrud, din Bucium, din Zlatna şi din Baia de Arieş – localităţi tradiţionale miniere din Apuseni – să nu va mai jucaţi cu soarta noastră şi a copiilor noştri. Nu aveţi niciun drept să ne lăsaţi fără locuri de muncă, într-o zonă în care mineritul este ocupaţia tradiţională de mii de ani! Vrem locuri de muncă în minerit şi suntem mai aproape că niciodată de a le avea. Toţi oamenii cu bună credinţă ar trebui să fie alături de noi.
NOI, cei din Sindicatul Viitorul Mineritului, SUSŢINEM PROIECTUL DE LA ROŞIA MONTANĂ şi SPERĂM că el să demareze cât mai repede.

Avem cel puţin zece motive pentru asta:

1. NOI trăim în Roşia Montana, NOI îndurăm lipsa locurilor de muncă şi teamă zilei de mâine. Când locuieşti la Bruxelles sau în alte oraşe, când trăieşti în lux, este uşor şi “da bine” să te opui.
2. Compania minieră care este denigrata prin diverse minciuni PLĂTEŞTE SALARII ŞI TAXELE AFERENTE PENTRU 500 de OAMENI, CHIAR ACUM, înainte de începerea construcţiei. Sunt 500 de familii care DEPIND de acest proiect. Când va începe construcţia, vor fi DE CINCI ORI MAI MULTE FAMILII care vor avea din ce trăi datorită minei de la Roşia Montana.
3. NOI SUNTEM MINERI DIN TATA ÎN FIU ŞI ÎNŢELEGEM MINERITUL. Ne-am săturat de toate minciunile despre mineritul spuse de specialişti în manipulare, care ştiu care este adevărul dar nu au niciun interes să îl spună, sau de oameni care, cu tot respectul, habar n-au despre ce vorbesc. NOI ŞTIM CUM SE FACE MINERIT, CUM S-A FĂCUT PÂNĂ ACUM ŞI CUM S-AR PUTEA FACE ÎN VIITOR.
4. Tehnologia propusă la Roşia Montana e folosită în 500 de MINE DIN TOATĂ LUMEA, inclusiv în Suedia, Finlanda, Statele Unite, Noua Zeelandă sau Australia. S-a folosit şi în România 50 de ani, dar nu la standardele de acum, şi oamenii au fost în deplină siguranţă.
5. Roşia Montana are nevoie de un proiect minier modern ca să spere că apele sale vor fi curate vreodată. Altfel, dacă nu se mai face minerit aici, CINE VA AVEA BANI SĂ CUREŢE APELE ROŞII? Ce investitor privat va veni doar ca să le cureţe, fără să facă minerit în zonă? Compania minieră A CONSTRUIT DEJA O STATIE-PILOT DE CURĂŢARE A APELOR, EA EXISTĂ ŞI POATE FI VĂZUTĂ.
6. Am văzut cu ochii noştri – şi toată lumea poate vedea, DACĂ VREA – ce a mai făcut compania minieră în zonă: A RESTAURAT GALERIA ROMANA Catalina-Monulesti, a restaurat PESTE 20 DE CLĂDIRI, printre care o clădire cu care toţi ne mândrim, Primăria Veche; a inaugurat o EXPOZIŢIE DE MINERIT; a construit 125 de case moderne la Alba Iulia. Şi toate astea acum, când nici n-a început construcţia minei.
7. Mulţi dintre cei care se opun AU FOST MINERI sau provin din familii de mineri. Dacă asta nu este ipocrizie, atunci nu există ipocrizie.
8. De la început, OPOZANŢII AU MANIPULAT OPINIA PUBLICĂ, oamenii care nu ştiau nimic despre Roşia Montana sau despre minerit, ca să-i facă să creadă că mineritul este un lucru rău. Şi acum, după 15 ani, mai tragem ponoasele acestei manipulări, făcute cu bună ştiinţă şi în beneficiul intereselor proprii acestor indivizi sau grupuri. Poate Fundaţia Soros, care şi-a deschis un sediu în zona chiar de la început, poate să dea lămuriri despre aceste interese, pe care noi nu le ştim.
9. Noi ne-am născut în Roşia Montana şi aici trăim de generaţii, DAR N-AM VĂZUT FLORA UNICĂ. Mai umblăm şi noi prin ţară, şi am mai văzut şi prin alte locuri peisaje montane frumoase. Am mai văzut şi sărăcie şi lipsa de speranţă, şi prin alte locuri. Dar ceea ce avem noi şi alţii nu au este AURUL. Şi am auzit sute de poveşti cu mineri, dar toate, absolut toate legendele Roşiei Montane, de când există ea, sunt despre aur şi argint. De unde au apărut zvonurile despre alte metale, dacă nu tot de la unii care vor să ducă lumea de nas?
10. Roşia Montana înseamnă MINERIT AURIFER. CINE NEAGĂ ACEST LUCRU, ORI ESTE RĂU INTENŢIONAT, ORI ESTE NEINFORMAT. NOI ŞTIM MAI BINE DECÂT ORICINE.
Vă invităm să fiţi solidara cu noi, să reprezentaţi lupta noastră de supravieţuire şi să purtaţi mai departe în Europa strigătul miilor de suflete care şi-au pus speranţa în repornirea industriei miniere, în care fiecare îşi va găsi un loc de muncă. Întreaga Europă caută acum să promoveze noi şi noi activităţi care să asigure locuri de muncă. Dumneavoastră ca şi europarlamentar aveţi acum şansa să vă aduceţi contribuţia la acest efort comun şi să arătaţi că va pasă de oamenii pe care îi reprezentaţi. Speram să nu rămâneţi indiferentă la suferinţa noastră!

Doamne ajută!

Cristian Albu
Sindicatul Viitorul Mineritului
Roşia Montana”

Tags:

5 Comments

  • pensionar sarac

    Locuri de munca veti avea 10-15 ani dupa care americani-canadieni raman cu aur, argint ce o mai fi acolo, si copii dumneavoastra, nepoti cu alac de cianura.La asta nu va ganditi ca si colonialisti mergeau cu bucati de sticla in coloni, si primeau daruri, aur, diamant etc.CHIAR TREBUIE ALTI SA SE INBOGATEASCA PE AVEREA POPORULYI SARAC ROMAN????Ca baieti care o aproba primesc niste cadouri nu ca noi pensionari rimaniei dupa 41 ani saracie lucie, si scunpiriu zilnice ca bogati sa rada cu miliardele in bani straine la MIAMI, DUBAI,MONTE-CARLO ETC.Pe mine ma asteapta coasa dar judecati si nu credeti in -greci care va aduc daruri-noi greci sunt americani-canadieni.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com