SONDAJ SOCIOPOL. Românii susțin proiectul Roșia Montană

1 septembrie 2013 15:073 comments

rosiaRomânii cred că autoritățile trebuie să susțină proiectul Roșia Montană, dar și exploatarea gazelor de șist, arată un sondaj Sociopol realizat în perioada 23-26 august.
Astfel, 68% dintre respondenți au spus că autoritățile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce doar 32% au răspuns că ar trebui să se opună proiectului.
În plus, același sondaj de opinie arată că românii au încredere că autoritățile vor promova Roșia Montană, 73% dintre ei fiind de această părere. În schimb, 27% dintre cei intervievați au răspuns că autoritățile se vor opune proiectului Roșia Montană.
Românii susțin și exploatarea gazelor de șist, arată sondajul Sociopol. Astfel, 59% dintre cei intervievați au răspuns că autoritățile ar trebui să promoveze acest proiect, în timp ce 41% au răspuns că trebuie să se opună acestui proiect.
Întrebați ce cred că vor face autoritățile în cazul proiectului exploatării gazelor de șist, 72% dintre respondenți au afirmat că vor promova acest proiect, în timp ce 28% au răspuns că autoritățile se vor opune acestui proiect.
Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 23-26 august 2013, pe un eșantion de 1079 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,2 %.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016.
Potrivit documentului, participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni. Mai mult, începerea proiectului este condiţionată şi de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.
sursahttp://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-romanii-sustin-proiectul-rosia-montana-si-exploatarea-gazelor-de-sist-1055230.html
Autor: Andreea Udrea

Tags:

3 Comments

 • mi se pare normal ca romanii sa fie de acord cu proiectul, pentru ca deja a adus sume importante de bani in Romania, s-au facut investitii si 500 de persoane deja s-au angajat

 • Am urmarit comentarii cu miile in multe situatii create ;
  Facand o medie de ficare data , foarte exacta, situatia este inversa celei publicate in zizre , TV , etc
  La manifestatia din 1.09.2013 s-a punctat la toate TV ca Romanii sunt de acord cu exploatarea de catre corporatie in procent de 66% -> dar dupa toate comentariil cu voturi imediate pe site-urile care ofera posibilitatea , se poate trage usor concluziz ca Romanii nu sunt de acord ( si documentat de ce NU ), chiar in proporie 60 – 70 % \
  Wake up !

 • Da , poate am gresit expunerea .
  Cei mai multi dintre comentatori sunt de acord cu exploatarea ,dar , sub autoritatea guvernului ( ca doar e aur ) si cu lucratori romani – inclusiv conducerea companiei.
  Pai corporatiile care au jefuit tot pe lumea asta nu au interesul sa piarda nimic . Foarte probabil sa puna sigiliu dupa concesionare ( cum au facut austriecii cu petrolul => sau poate nu stiti )si sa exploateze cand vor ei .
  Dar, pentru copii si urmasii lor nu lasam nimic .
  Nu fiti naivi , ia priviti putin la tarile dezvoltate economic din lume , care dintre ele mai fac ce facem noi.
  Vezi si energia electrica , gazele , petrol , etc .pentru care deja avem vinovatie legala fata de urmasii nostri (cea mai mare vina o are populatia care a lins in fund regimurile securisto-comuniste din 90 pina in prezent ).
  Ia mai studiati pe unde trebuie si vedeti pe ce loc este Romania in Europa din punct de vedere economic si al niveleului de trai .. Va rog frumos , pentru ca tot noi inte noi vom suferi in timp !

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com