Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba dotat cu patru noi aparate de hemodializă

2 aprilie 2013 09:470 comments

spitalCompartimentul de Nefrologie al Spitalului Județean de Urgență Alba dispune de ambulatoriu de specialitate și de 9 paturi pentru spitalizare continuă, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor renale medicale: boli renale primitive (glomerulonefrite, nefrite tubulointerstitiale, nefropatii vasculare) sau secundare altor afecțiuni (hipertensiune arterială, diabet zaharat), precum și pentru pregătirea în vederea tratamentului de substituție renală. La acestea s-a adăugat de curând serviciul de hemodializă, cu patru aparate noi.
Cele patru aparate de hemodializă obținute prin  sponsorizare de la firma Fresenius Medical Care au fost puse în funcțiune în data de 22 martie și sunt folosite pentru tratamentul substitutiv al funcției renale  la pacienți cu insuficiență renala acută severă (până la reluarea funcției renale sau transfer în program de dializă cronică) sau insuficiență renală cronică avansată (inițierea tratamentului substitutiv renal – primele 6-10 ședințe de dializă).
„Acești pacienți nu beneficiau până acum de dializă în Spitalul din Alba Iulia și era necesar să fie transferați în alte centre, cu riscurile inerente transportului unor bolnavi critici. Hemodializa permite salvarea vieții bolnavilor cu insuficiență renală severă.
De asemenea, există posibilitatea de a trata prin dializă unele intoxicații, cum sunt cele medicamentoase, când pacientul este ajutat să elimine substanța toxică prin hemodializă, a explicat medicul primar nefrolog Raluca Moldovan, șeful Compartimentului de nefrologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba.
De la punerea în funcțiune a aparatelor s-au efectuat 17 ședințe de dializă. În medie, tratamentul cu hemodializă este necesar pentru 8-12 pacienți pe lună, ceea ce înseamnă 50-60 de ședințe de hemodializă lunar.
Compartimentul dispune și de o sală de cateterism venos central, pentru asigurarea abordului vascular pentru dializă (instalare de catetere venoase centrale de scurtă și lungă durată pentru dializă). Abordul vascular este realizat de către medicii compartimentului: Dr. Raluca Moldovan și Dr. Bogdan Ghigolea, care au efectuat stagii de specializare în Franța. De meționat ca abordul vascular prin catatere de lungă durata se realiza până acum doar în centre universitare.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com