Ștefan Marincea a fost demis de la șefia IGR după ce a criticat proiectul Roșia Montană din interes
Ștefan Marincea a fost demis de la șefia Institutului Geologic Român după ce s-a aflat că a sprijinit ilegal concurenții RMGC
Ștefan Marincea, șeful (până miercuri) al Institutului Geologic Român (IGR), s-a remarcat la audierile din cadrul Comisiei parlamentare pentru Roșia Montană prin declarațiile agresive la adresa proiectului minier propus la Roșia Montană. Când l-au ascultat, parlamentarii nu știau că Marincea are interese proprii, pentru că omul n-a suflat nicio vorbă despre asta.
Interesele transpar însă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al Ministerului Educației și Cercetării, de care aparține IGR. Aici, geologul este acuzat de nereguli grave la șefia institutului, cum ar fi apropierea de companii americane cu afaceri în domeniul exploatării miniere și care sunt concurente ale RMGC.
„Ştefan Marincea a închiriat spaţii ale IGR unor societăţi comerciale miniere aflate în conflict de interese cu IGR, unele dintre acestea având chiar sediul social la aceeaşi adresă cu IGR (Barrick Gold, Transylvania Minerals, Fulbac Electroconsult şi Ipromin). IGR a închiriat aceste imobile şi spaţii aparţinând domeniului public al statului fără organizarea de licitaţii publice şi fără a avea aprobarea prin Hotărâre a Guvernului”, arată raportul.
În plus, fostul șef la IGR este acuzat că a făcut dispăruți o parte din banii încasați de pe urma acestor închirieri: „Din totalul de 212.159,44 RON, suma rezultată din închirierea spaţiilor IGR în 2010, 50% trebuia virată bugetului de stat. Suma achitată a fost de doar 10.000 de RON, IGR reţinând fără temei legal diferenţa.”
Problemele fostului director nu se opresc aici. Documentul mai arată că relația lui cu concurenții RMGC s-a dezvoltat, pe măsură ce geologul critica tot mai vehement, în public, proiectul minier propus pentru Roșia Montană. Marincea a reușit chiar să transforme IGR într-un adevărat serviciu de… taximetrie pentru una dintre companiile americane. „Unul dintre cele trei autovehicule de teren marca Toyota, aparţinând IGR, a fost închiriat companiei miniere americane Barrick Gold, pentru „servicii de taximetrie” cu 40 eurocenţi/km parcurs, împotriva obiectului de activitate IGR (stabilit prin HG 1399/2005, care nu permite prestarea unor astfel de servicii). Directorul economic a refuzat să semneze acest contract, ceea ce a dus două luni mai târziu la suspendarea acestuia din funcţie, pe motiv că nu deţinea certificat ORNISS, deşi funcţia sa nu presupunea această certificare”, se mai arată în documentul Corpului de Control.
Raportul vorbește și de alte nereguli, potrivit cărora Marincea ar fi rezolvat beneficii pentru membri ai familiei sale: cumnatul său a fost angajat la IGR fără respectarea normelor legale, cei care refuzau să-i asculte ordinele au fost demiși abuziv, iar o stație de observare geomagnetică a fost amplasată tocmai în curtea… soacrei sale, pe baza unui contract de comodat care a adus familiei Marincea venituri importante.
21:24
Rahat pe bat! Tate acum se descopera. Cand cu unu cand cu altu. Asta e adevarata lovitura de stat nu rahaturile ce le scrieti voi.
09:05
O fi platit si asta de Georg Soros ! Mai lasati-ne mai oamenilor cu minciunile RMGC-iste…
11:38
Proiectul Rosia Montana poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.
19:06
felicitari celor care inca mai gandesc in tara asta…
23:53
Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit.