TRADIŢII PE VALEA AMPOIULUI: Festivalul Secerişului la Ampoiţa 2013

25 iulie 2013 12:450 comments

AmpoitaSâmbătă, 27 iulie 2013, la Ampoiţa are loc o nouă ediţie a evenimentului Festivalului Secerişului. În fiecare an la sfârşitul lunii iulie, ampoiţenii se întorc acasă pentru o sărbătoare a grâului.
Evenimentul este organizat de Consiliul judeţean Alba, Primăria comunei Meteş, Centrul cultural judeţean Augustin Bena şi Filiala ANTREC Alba.
Participanţii vor avea ocazia să guste din bunătăţile tradiţionale prezentate la concursul gastronomic, dar şi produse tradiţionale specifice zonei văii Ampoiului: celebrele plăcinte, ţuică de prune, dulceţuri, murături toate pregătite de gazde
Concursul se va desfăşura la Pensiunea „Izvorul Muntelui” din Ampoiţa.
Ca şi în anii trecuţi, la eveniment sunt aşteptaţi şi cei care iubesc mersul cu bicicleta, organizându-se o deplasare în grup spre Ampoiţa.
Aşa cum ne reamintesc organizatorii, obiceiurile agrare în zona locuită de mocani la poalele Munţilor Apuseni sunt deocamdată păstrate bine. În satele Ampoiţa şi Bucerdea Vinoasă se mai păstrează încă obiceiul clăcilor pentru recoltarea păioaselor. Împletitul şi purtatul cununii de spice reprezintă punctul culminant al zilei de muncă, momente pe care le vom (re)întâlni la Festivalul Secerişului de sâmbătă, 27 iulie 2013.

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com