Trecut, prezent şi viitor la Alba Iulia sub egida Casei Regale
La Sala Unirii din Alba Iulia a fost semnat astăzi un protocol între Casa Regală a României, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Timp de 10 ani cele trei instituţii vor colabora pentru promova oraşul Alba Iulia şi Casa Regală a României prin promovarea unor momente din istoria regalităţii româneşti. Timp de 10 ani, în ziua de 15 octombrie la Alba Iulia vor avea loc manifestări sub egida Casei Regale, marcând timpul scurs de la încoronarea regilor întregitori Ferdinand şi Maria în Biserica Încoronării din Cetatea Unirii.
După semnarea protocolului, Principele radu a declarat: „Pentru un deceniu, Primăria şi Consiliul Judeţean Alba au decis ca ziua de 15 octombrie să fie marcată la Alba Iulia Este o sărbătoare care nu trebuie să fie nici risipită, nici mică. Nu întâmplător am parafat astăzi acest protocol în Sala Unirii, un loc plin de istorie.
Anul trecut, după ziua aceea (15 octombrie 2012) care ne-a umplut inimile, o zi în care mii de români din ţară şi din lume au urmărit ce se întâmplă la Alba Iulia, ne-am gândit să refacem pas cu pas Ziua Încoronării împreună cu Primăria şi Consiliul Judeţean. Trenul regal a fost pregătit două săptămâni şi am mers ca în anul 1928 când fusese primită garnitura de tren din Italia, când am sărbătorit 10 ani de la Marea Unire însă în absenţa regelui care nu mai era printre noi. În 2012 a fost pentru prima dată când Principesa Margareta s-a urcat în acest tren, la mult timp după noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1948, ccând Regele Mihai şi Regina Mamă s-au urcat în tren obligaţi fiind să părăsească România pentru un lung exil”.
Principele Radu a mai spus că: „Suntem stat respectat în Uniunea Europeană datorită zilei de 15 octombrie 1922; dacă nu era acea zi, România nu era ce este astăzi: o naţiune respectată, membră a Uniunii Europene şi a NATO.
Timp de 10 ani această zi va fi un fel de zi naţională, o zi specială pentru oamenii locului. În fiecare an vor fi domenii pe care le vom urmări, care vor marca acel an. Căutând în punctele de interes ale celor doi regi, Ferdinand şi Maria, am găsit 10 puncte pe care le vom sublinia anual la Alba Iulia: economia (dezvoltarea economică), diplomaţia, educaţia (şcoala), artele, muzica, pictura, meşteşugurile populare, dans, cinematograf, teatru, de asemenea turismul.
Întâlnirea de astăzi de la Alba Iulia pune împreună trecut, prezent şi viitor”.
La rândul său, primarul Mircea Hava a declarat: „Chiar că este un moment emoţionant, şi eu sunt emoţionant ca de fiecare dată când intru în Sala Unirii. Noi, albaiulienii, suntem un pic mai mândri decât alţi români pentru că aici s-a făcut Unirea şi încoronarea regilor care au făcut Marea Unire. Poate să sune ca o glumă, dar pe mine şi pe colegul Ion Dumitrel ne-aţi obligat ca încă 10 ani să fim aici. Peste 10 ani sper să fim aici să semnăm un nou protocol pe 10 ani… Mă bucur că Alba Iulia a început să aibă o nouă sărbătoare, pentru cei care sunt români, care simt româneşte”.
Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba: „Începând de astăzi Alba Iulia va începe să-i înveţe pe români o istorie adevărată, frumoasă, aşa cum era în perioada regilor români”.