UNORA LE PLACE ALBA JAZZ-UL… Omar Sosa, super-muzică la Alba Jazz Festival 2013

19 mai 2013 13:090 comments

jazz 1

La Alba Iulia, astăzi este cea de a treia zi a celei de a doua ediţie a Alba Jazz Festival, un eveniment muzical care s-a intersectat fericit cu Noaptea Muzeelor, un alt eveniment de amploare, găzduit de Muzeul Naţional al Unirii.
Sambata după chitara clasică a artistului american Kenneth Meyer şi sunetele moderne ale trupei Beats Remedy (2 membri din Alba Iulia, 2 din Cluj), prima seară a aparţinut artistului francez Richard Galliano, însoţit de Tangaria New Quartet (grupul francez a făcut un soi de navetă între Alba Iulia şi Sibiu, participând la festivalurile de jazz din cele oraşe).
O foarte frumoasă surpriză a constituit-o grupul Jazzybit din Timişoara (un trio de viitor, un trio format din muzicieni foarte tineri, dar foarte talentaţi): Teodor Pop – clape, Mihai Moldoveanu – chitară bas, Szabo Csongor Zsolt – percuţie), pe care îi vom putea vedea şi la Gărâna Jazz Festival 2013 (în luna iulie, în Munţii Semenic).
Membrii Trio Zamfirescu au venit la Alba Iulia pentru al doilea an consecutiv, susţinând un concert la Sala Unirii şi master-class-uri cu elevii albaiulieni.
Fără îndoială festivalul a fost dominat de personalitatea muzicianului cubanez Omar Sosa (care a cântat în weekend şi la festialul de jazz de la Sibiu). Omar Sosa şi colegii săi au oferit un super-concert de jazz cubanez cu influenţe africane, americane, din muzica negrilor, muzică spaniolă din America Latină. Omar Sosa a cântat pe impresionanta orgă Hammond a lui Teodor Pop (Jazzybit), un instrument dintr-o ediţie recentă, 2005, printre puţinele instrumente de acest gen din România.
Cobzality, grup înfiinţat la 1 decembrie 2012, a reuşit să impresioneze pe multă lume, motiv pentru care muzicienii au fost invitaţi la Alba Iulia, la a doua ediţie a Alba Jazz Festival. Pe 2 iunie 2013 Cobzality va fi pe scena unui festival internaţional la Istambul.
De remarcat că în acest weekend în România au avut loc 4 festivaluri de jazz: la Cluj, Sibiu, Ploieşti şi Alba Iulia, dar în public am întâlnit şi clujeni şi sibieni, prezenţi alături de publicul local.
Ultima seară reprezintă seara românească a Alba Jazz Festival (poate se va împământeni acest obicei, ca o zi să fie dedicată trupelor din România sau din Transilvania). Aşadar, ultima zi aparţine jazzului românesc (muzicii româneşti): Kult Tribal Kollective, Luiza Zan şi Jimmy Cserksz, Cobzality, Marcian Petrescu şi Trenul de Noapte.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com