Valeriu Zgonea: În cazul proiectului Roşia Montană trebuie ascultaţi cei ce sunt pro şi contra

23 septembrie 2013 07:330 comments

DSC01223-1024x768După ce sâmbătă a avut o întâlnire cu autorităţile din Alba pentru a discuta despre proiectul Roşia Montană, duminică preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea s-a deplasat la Roşia Montană pentru a face o vizită de documentare în ce priveşte proiectul minier de la Roşia. Valeriu Zgonea, a declarat că acest proiect trebuie discutat şi dezbătut în parlament, locul în care să fie ascultaţi şi cei care sunt pentru şi cei care sunt contra. Zgonea a mai spus că în cazul în care acest proiect nu se aprobă, trebuie să se vină şi cu o variantă, pentru că oamenii au nevoie de locuri de muncă.
Zgonea a vizitat cariera Cetate, unde a primit explicaţii legate de viitoarea exploatare de la angajaţii Roşia Montană Gold Corporation, după care a vizitat mina Cătălina Monuleşti, acolo unde 33 de mineri au stat blocaţi în subteran între 3 şi 5 zile. După aceea Zgonea a luat prânzul împreună cu familia unui miner care a stat blocat în mina Cătălina Monuleşti şi al cărei băiat, în vârstă de 13 ani, vrea să se facă inginer …minier. Pe parcursul întregii zile preşedintele Camerei Deputaţilor a spus, în repetate rânduri, că decizia în cazul Roşia Montană trebuie luată după dezbateri şi ascultarea tuturor părţilor implicate.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că le va transmite colegilor săi din parlament că înainte de a lua o decizie trebuie să te documentezi. El a spus că îl va invita inclusiv pe liderul liberalilor, Crin Antonescu, să facă o vizită la Roşia Montană: „Eu cred că Crin Antonescu poate şi trebuie să fie preşedintele tuturor românilor. În ultimii ani de zile a fost o factură în societate, nu trebuie să creem o fractură între urban şi rural. Această fractură ne poate genera mari probleme. Nu putem să-i aducem pe toţi în zona urbană la Craiova, la Braşov, la Timişoara, la Cluj, la Sibiu. Sunt oameni care trăiesc în zona aceasta rurală şi care asta au muncit de ani de zile: fie au tăiat lemn, fie au fost în mină. În alte zone, dumneavoastră aţi fost bine în toată România, oamenii sunt crescători de animale. Nu poţi să-i faci peste noapte pe toţi ingineri. Aţi văzut un tânăr, din familia Bota, care la a treia generaţie vrea să devină inginer, speră să ajungă inginer. Unde? Miner. E greu, noi românii iubim foarte mult pământul, ne batem, trebuie să-i ascultăm şi pe cei din Piaţa Universităţii aşa cum i-am ascultat şi eu cu mare drag în anii 90 pe cei din Piaţa Universităţii. Ar trebui să fiu anti-proiect pentru că eu sunt unul dintre puţinii politicieni români care au luat bătaie de la mineri şi ar trebui să fiu în partea opusă dar trebuie să-i asculţi pe toţi, nu poţi să iei o decizie. Iar eu mă bucur după 12 ani că Parlamentul este locul de dezbatere a astfelor de proiecte. Am schimbat paradigma, ori nu luăm toate deciziile numai la Guvern sau în Piaţa Universităţii, le luăm în Parlament, unde toate părţile sunt ascultate. Vor fi proiecte în care şi dumneavoastră jurnaliştii şi alte clase sociale vor fi ascultate şi vor fi opozanţi la anumite proiecte. Bineînţeles că va trebui să-i ascultăm pe toţi. Măcar să începem să fim un Parlament european”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a a transmis şi un mesaj celor care protestează în Piaţa Universităţii. „Am şi spus, am şi transmis acest mesaj presei, îi aştept pe toţi în Parlamentul României. Pentru ei e mult mai aproape, mai vin cu bicicleta, mai merg pe jos. Știți foarte bine că măsurile de securitate sunt lejere la Parlament, astfel încât oricine poate să vină în Parlamentul României și să-și exprime punctul de vedere. Eu îi aștept să vină, dar să aibă la fel de multe argumente, să fie pregătiți, organizațiile neguvernamentale, de ce trebuie să blocăm acest proiect și ce punem în loc pentru oamenii de aici. Dacă îi mutăm pe toți în Alba Iulia sau dacă îi mutăm la Sebeș sau la Cluj sau în altă parte care sunt costurile de unde facem rost de bani și ce le oferim. Că îi aducem la oraș, dar ce le dăm ca locuri de muncă, să aibă omul un loc de muncă. Ca să ducă băiatul acesta să meargă la școală”, a declarat Zgonea.
Valeriu Zgonea nu şi-a schimbat părerea în urma vizitei pe care a făcut-o la Roşia Montană, dar nici nu s-a exprimat pro sau contra proiectului. „Nu mi-am schimbat părerea, judec. Deocamdată analizez și, învățând din organizațiile neguvernamentale, atunci când eram și eu înainte de a fi politician încercând să susțin anumite proiecte, întotdeauna trebuie să ai argumente pro și contra. Și așa cum este într-o dezbatere unii susțin un proiect, alții sunt împotrivă. Unde poți să spui despre acest lucru decât unde există putere și opoziție? Unde poți să ai putere și opoziție decât în Parlamentul României. Sunt un susținător al dezbaterilor în Parlamentul României. Mulți s-au supărat, dar eu cred că o comisie specială și o dezbatere în parlament face bine democrației românești și face bine societății românești”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com